ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ

Официален сайт на ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ, гр.Варна

 

ПОСТИЖЕНИЯ

Постижения за учебната 2020/2021 г.
 
април 2021
 
ПЪЛНА СТИПЕНДИЯ ВЪВ ФЕДЕРАЛНА РЕПУБЛИКА ГЕРМАНИЯ

Йоана Момчилова (12. ж) е сред шестте български зрелостници, удостоени с тригодишна пълна стипендия за следване във Федерална република Германия. Най-голямата немска организация за подкрепа в областта на международното академично сътрудничество – Германската служба за академичен обмен  DAAD, ежегодно предоставя стипендии на чуждестранни студенти, показали изключителни резултати през целия курс на обучение и доказали своите отлични езикови умения  на многобройни  изпити, олимпиади и състезания. Постижението на възпитаничката на едно от най-престижните училища в град Варна и в България е резултат от дългогодишните традиции в обучението по немски език в Първа езикова гимназия.

СПОРТНИ УСПЕХИ

Крис Кулева (10. з) участва във Fina Artistic Swimming World Series 2021 в гр. Казан, Русия. Нейният дебют във възрастова група жени завърши със забележителни в историята на синхронното плуване резултати. Българският отбор се класира в челната тройка след изключителна конкуренция с държави като Русия, Япония, Сърбия. „Тренирам синхронно плуване, откакто се помня. Не знам кое точно прави този спорт толкова вълшебен. Може би композицията от красиви движения, съчетани с подходящата музика, но със сигурност мога да кажа, че за мен това не е просто спорт, а изкуство, начин на живот… Емоцията да си на такова състезание и да носиш българското знаме, качвайки се на стълбичката, не може да бъде описано с думи. Много по-мотивирана и готова да мина през всички трудности по пътя, продължавам напред“, с вълнение сподели възпитаничката на Първа езикова гимназия.

„ПРАКТИЧНИ ФИНАНСИ“

Виктория Миовска от (12. и) участва във Второто национално състезание „Практични финанси“, организирано от „Джуниър Ачийвмънт“. Възпитаничката на Първа езикова гимназия е част от екипен отбор от петима участници от България, който се класира на почетното трето място.  Представената атрактивна презентация е посветена на  подобряването на финансовата грамотност на учениците между 14 – 19-годишна възраст с помощта на реклама в социалните мрежи чрез организиране на лагери, семинари и извънкласна дейност в страната.

март 2021
ОЛИМПИАДА ПО ЛИНГВИСТИКА

Учениците от Първа езикова гимназия се представиха успешно на Областния кръг на националната олимпиада по лингвистика, като показаха висока езикова култура и отлични знания. За поредна година най-високият постигнат резултат е на ученик от Първа езикова гимназия – Денис Хамди (12. е) с 98 точки.
Националната комисия класира осем ученици за участие в Националния кръг на олимпиадата по лингвистика:
Божидар Томов (11. в)
Вяра Станчева (11. з)
Даниел Александров (12. з)
Денис Хамди (12. е)
Екатерина Осипова (10.в)
Калоян Васев (12.з)
Феодора Димитрова (10. д)
Юлиан Люцканов (11. е).

ПОСТИЖЕНИЕ ПО НЕМСКИ ЕЗИК

Ния Балева (11. е) спечели участие в едноседмичен онлайн курс „Deutschland ONLINE erleben“ след успешно представяне на заключителния кръг на PAD олимпиадата, организирана от Службата за педагогически обмен към Консултативния отдел на Посолството на Федерална република Германия в България. Престижната награда  дава възможност на ученици от целия свят да участват във Виртуална премийна програма 2021: ,,Deutschland plus“.

ПРОЕКТ НА РУО – ВАРНА

Алессия Брузароско (11. а) участва активно в изготвянето на презентация на  тема „На 18 години съм, какво да правя?" по проект на РУО – Варна. Във форума, посветен на подпомагането на процеса на ранното кариерно ориентиране и на избора на професия, участваха представители на ученическите съвети от средните училища в гр.Варна и областта. Презентации! Галерия!

„ПРАКТИЧНИ ФИНАНСИ“

Трима възпитаници на Първа езикова гимназия показаха отлична финансова грамотност на Националното състезание „Практични финанси“, организирано от „Джуниър Ачийвмънт“, и се класираха за участие във втория кръг: Елица Младенова (12. и), Виктория Миовска (12. и), Александра Братанова (11. е).

ОЛИМПИАДА ПО ГЕОГРАФИЯ И ИКОНОМИКА

Йоана Костова (10. в) и Веселина Скопчанова (10. г) се представиха отлично на Областния кръг на олимпиадата по география и икономика в края на месец февруари 2021 г. Възпитаничките на Първа езикова гимназия повториха успеха си от миналата учебна година, като се класираха за участие в Националния кръг на олимпиадата.

УСПЕХИ ПО ФИЗИКА

Александър Русев (11. б) спечели първо място и златен медал на Третото издание на предизвикателството ППМГ Бургас Challenge в края на 2020 г. в конкуренция с близо 400 участници от 45 населени места в България, Франция, Белгия и Великобритания. Възпитаникът на Първа езикова гимназия се класира за участие в Националния кръг на олимпиада по физика през месец март 2021 г.

ОЛИМПИАДА ПО ХИМИЯ И ООС

Константин Иванов (11. и) се класира за участие в Националната олимпиада по химия и ООС 2021. Възпитаникът на Първа езикова гимназия е един от двамата единадесетокласници от България и единственият представител на езикова гимназия от Варненска област, който ше участва в националния кръг на престижното състезание.

февруари 2021
ОЛИМПИАДА ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

Мария Михайлова (9. з) и  Екатерина Осипова (10. в)  се представиха отлично на областния кръг на олимпиадата по английски език в началото на месец февруари. Двете възпитанички на Първа езикова гимназия са класирани за участие в националния кръг на олимпиадата, който ще се проведе на 27.03.2021 г.

ИНОВАТИВНО ОБУЧЕНИЕ 2021

Оригинални, разнообразни и емоционални бяха представянията на екипите в последната проектна седмица за випуск 2021 – първите иновативни класове на Първа езикова гимназия. С особена гордост и удовлетворение отбелязахме израстването на учениците от този випуск и станахме свидетели на резултата от разгръщането на уменията им през изминалите четири години.
Темата „От Първа към света и обратно” ги насърчи да направят своя равносметка за натрупаните знания и придобитите умения, за ролята на иновативните проекти в развитието им като личности, подтикна ги да търсят срещи в голямата общност от бивши възпитаници на гимназията и да зададат въпросите, които ги вълнуват, даде им възможност да споделят своите планове и мечти за бъдещето и за своята роля в обществото.
Предоставената на екипите свобода за интерпретиране на темата и избор на форма на представяне на идеите доведоха до впечатляващо творческо многообразие, силен емоционален заряд и естествен интерес. Усещането за екипност и съпричастност присъстваше през цялото време, независимо от необичайната обстановка на онлайн презентиране, а сред зрителите бяха съученици, учители, родители и  бивши възпитаници.
Поздравления за запомнящото се представяне на екипите! Поздравления и огромна благодарност към  учителите от екипа, които в продължение на четири години планираха, разработиха и реализираха дейностите от иновативното обучение, като вложиха много творчество и  всеотдайност в работата с иновативните класове на Първа езикова и успяха да изградят у учениците от випуск 2021 умения, безценни за тяхната бъдеща реализация. Галерия!

Ангел Митев

СПОРТНИ ОТЛИЧИЯ

Ясен Бонев (8. e) е приет в Клуб 2020 на програмата „Успелите деца на България“ на Фондация „Димитър Бербатов“. Младият състезател е спортист по плуване към КПС „Астери“ и за поредна година се доказа като един от талантите на българското плуване.  Въпреки ограничените условия за подготовка и малкото проведени състезания възпитаникът на Първа езикова гимназия взе участие в шест национални и международни състезания. Показателно за неговите успехи е, че от 26 проведени финала той успя да спечели 25 отличия, от които 18 златни, 4 сребърни и 3 бронзови медала. Добрата концентрация и екипният дух помогнаха на младия талант да се изяви като безспорен фаворит на Републиканското първенство на 50-метров олимпийски басейн през месец юли 2020 г. Той завоюва общо 10 отличия, сред които 4 индивидуални и 2 щафетни републикански титли, шампионската титла в отборното класиране при момчетата и вицешампионското място в генералното отборно класиране.
На провелия се през юли 2020 г. Младежки олимпийски фестивал в КК „Албена“, организиран от Българския олимпийски комитет, Ясен спечели и силния финал на 100 м съчетано плуване.
През август 2020 г. доказаният победител участва в състезанията по модерен петобой. В оспорваната конкуренция между 130 състезатели младият спортист се представи блестящо, като завоюва златния медал и титлата на „Шампион на България“.
Успехите на Ясен през годините са оценени с включването му в „Успелите деца на България“ за 2017, 2018 и 2019 г. Проектът на Фондация „Димитър Бербатов” присъжда годишни награди за постижения на ученици в трите области – изкуства, наука или спорт.

ПРОГРАМА „ЕВРОСКОЛА“

Първа езикова гимназия участва в онлайн среща по програма „Евроскола“ на 12 февруари 2021 г. Във виртуалния форум се включиха 2200 ученици от 22 европейски страни, като училището ни беше преставено от младшите посланици Денис Хамди, Вилиям Доков, Марина Стефанова, Симеон Симов, Мартин Дойнов, Франсис Исмаил, Лея Пандова, Боян Петров, Патриция Колева, Димана Желязкова и Хелин Мустафа под ръководството на старшите посланици – преподавателите  Донета Митева и Нела Димова. Гост на атрактивното събитие  с акцент темата за фундаменталните права на човека беше директорът на  Първа езикова гимназия Ангел Митев. Председателят  на Европейския парламент Давид-Мария Сасоли отправи обръщение към всички участници с призива да се включат активно в демократичния живот на Европа. По време на събитието учениците обогатиха познанията си за Европейския парламент и имаха възможност да задават въпроси на гостите – Роберта Мецола, първи заместник-председател на ЕП и евродепутат от Малта, и Антонио Кайола от отдел  „Правна служба“ към ЕП.  Темите, които вълнуват младите европейци, са свързани с пандемията  от Ковид-19, с правата на децата, със защитата на личните данни, с неравенството между половете.
Виртуалната инициатива не отменя възможността за посещение на Европейския парламент във време, когато обстоятелствата позволяват това да се случи. Галерия!
Линк към видео срещата:
https://www.facebook.com/euroscola/videos/2585789548388530

ПОЕЗИЯ НА РАЗЛИЧНОТО И НЕПРЕДВИДИМОТО

Александър Габровски (12. з) зарадва почитателите на поетичното слово с втората си стихосбирка „И скакалците сънуват“. Книгата е поредната очаквана изява на младия поет в началото на 2021 г. след поредица награди на национални литературни конкурси. През 2018/2019 г. възпитаникът на Първа езикова гимназия и автор на стихосбирката „Истории от други светове“ (2018)  печели националната стипендия „С усилия към звездите“ към Фондация „Културни перспективи“. Негов ментор става Георги Господинов, който споделя: „Истинска радост е да откриеш и да работиш с такъв поет“.
„И скакалците сънуват“ е поезия на странното, на неочакваното; един пъстър и озвучен свят, в който вятърът свири симфония, вселената танцува блус, а камъкът се смее в очакване. Стиховете изтъняват граници, градовете са от мастило, а любовта е просто „слънчице“, което всеки ден изгрява.
Стихосбирката е налична в библиотеката на Първа езикова гимназия.

декември 2020
СТИПЕНДИАНТИ НА „АМЕРИКАНСКА ФОНДАЦИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ“ 2020/2021 ГОДИНА

Четирима възпитаници на Първа езикова гимназия ше получат стипендии от „Американска фондация за България“ за изключителни постижения в обучението и извънкласните дейности и за отличен успех.
Стипендианти в област „Езици и хуманитарни науки“:
1. Николинка Сълова (12. в)
2. Ренета Трифонова (12. в)
3. Стефани Ангелова (12. г)
Стипендиант в област „Природни науки“:
1. Калоян Васев (12. з)

„УЧИЛИЩЕТО НА МОЕТО РОДНО МЯСТО  –  ИСТОРИЯ И ПАМЕТ“

За четвърта поредна година в град Варна се проведоха Националният исторически конкурс и Националната конференция под патронажа на кмета Иван Портних – „Училището на моето родно място  –  история и памет“.
С възрожденския призив „Помогни ми да те возвися“, актуален и днес, започна онлайн ІV Национална конференция с домакинството на Първа езикова гимназия със специалното участие на:  проф. Димитър Веселинов – филолог, преводач, преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“; Марияна Николова, уредник на Музей „Възраждане“; Кристина Спасова, завеждащ Музей за нова история на Варна при РИМ Варна. Идеята и реализацията на събитието са на Регионалното управление на образованието и на Първа езикова гимназия – гр. Варна. Конкурсът се осъществява с финансовата и организационната подкрепа на Община Варна, Фондация „Христо Ботев“ и РИМ – гр. Варна, които осигуриха предметни и парични награди за учениците, класирани на първо, второ и трето място, както и три специални награди за особени постижения.  
В конкурса участваха 48 училища от 45 български града с над 220 ученически проекта в следните категории: доклад, есе, презентация, драматизация и видеофилм. С награди са отличени 57 проекта – групови и индивидуални, и 42-ма учители за отлична подготовка на ученици.
Отлично се представиха участниците от Първа езикова гимназия, които посветиха творбите си  на историческата памет за родното училище:
1. Първо място в категория „Доклад“ бе отредено на Франсис Исмаил, Марина Стефанова (12. д) и Симеон Симов (11. г) в оспорвана конкуренция с  51 доклада от страната.
2. Първо място в категория „Есе“ – Евгения Ефтимова (9. з) в оспорвана конкуренция с  104 есета от страната.
3. Първо място в категория „Драматизация“ – Клуб „История“ към Първа езикова гимназия с възстановката „Радини вълнения“   в съревнование с  17 драматизации от страната.
4. Второ място в категория „Видеофилм“ бе отредено отново на Клуб „История“ към Първа езикова гимназия за филма  „Летописът разказва…“  в съревнование с 9 видеофилма.
5. Второ място в категория „Доклад“ бе присъдено на Ренета Трифонова (12. в) и Ния Балева (11. е).
6. Трето място в категория „Мултимедийна презентация“ – Илиян Недев (11. а) в съревнование с 51 презентации.
7. Трето място в категория „Доклад“ бе присъдено на Калина Кирова (11. и) и Кристина Кръстева (11. б).

ноември 2020
ПОИМЕННА СТИПЕНДИЯ „НИКОЛАЙ ИВАНОВ" 2020/2021

Припомняйки светлата следа, оставена от преподавателя  по български език и литература Николай Иванов, възпитал поколения ученици в любов към родното слово, по традиция и тази година  на Никулден Първа езикова гимназия  връчва стипендията „Николай  Иванов".
Отличието се дава за постижения  в литературното творчество през изминалата учебна година на възпитаници на Първа езикова гимназия, носители на престижни награди на международни, национални и регионални конкурси. С  удовлетворение от постиженията на младите творци  след внимателна селекция на кандидатурите Организационният комитет реши да присъди стипендията „Николай Иванов“ на: Милица  Иванова (10. е), Александър Габровски  (12. з), Стефани Ангелова (12. г) и Калоян Васев (12. з).

ОЛИМПИАДА ПО ИНФОРМАТИКА

Седем ученици от Първа езикова гимназия участваха в олимпиада, организирана от катедра „Информатика“ на Варненския икономически университет. Мартин Дойнов (12.а) се класира на трето място с 99 точки. Отлични резултати постигнаха и останалите шестима участници: Ренета Трифонова (12.в), Даниел Стоянов (11.а), Калоян Панайотов (11. е), Доника Йорданова (11. а), Виктория Христова (11. а), Тимур Фехми (12. в).

ФЕСТИВАЛ НА ИСТОРИЯТА 2020

Второто издание на Фестивала на историята, организирано от Първа езикова гимназия и Училищното настоятелство с подкрепата на Фонд „Култура“ към Община Варна и на Регионалния исторически музей, ще премине в условията на засилени мерки за безопасност и спазване на всички хигиенни изисквания предвид на обстановката в страната, доминирана от епидемията Ковид – 19.
На 13.11. 2020 г. в 15:00 ч. в Музея на Възраждането ще се открие мобилна изложба с участието на къща музей „Иван Вазов“ –  гр. Сопот. Акцент е честването на 170-годишнината от рождението на патриарха на българската литература. Очакват се и онлайн участие на проф. Пламен Павлов и разговор дискусия за ролята на Иван Вазов като ярка обществена фигура в следосвобожденските десетилетия на България и в началото на 20. век. Личността и талантът, силата на духът на Вазов – духовния стожер на младата българска нация, са основните теми на форума.  Мобилната изложба „В рояка спомени свещени“ включва откъси от произведения и мисли на Вазов, негови спомени и спомени на съвременниците му, разкази за семейството на бележития българин. Драматизация по романа „ Под игото“ и възрожденски песни ще представят възпитаници на Първа езикова гимназия.
На 14. 11. от 10:00 ч. в Музея за нова история на Варна ще бъде показана камерна изложба фоайе, която ще представи учебници, учебни помагала, документи и други интересни артефакти от първите гимназии на гр. Варна – Мъжката и Девическата. Ще се проведе дискусия на тема „България и Варна на границата на 19. – 20. век“ с участието на проф. Пл. Павлов. Европейският път на Варна и страната ни през погледа на кмета Михаил Колони ще бъде един от интересните акценти, подготвени от участниците във Фестивала на историята. Увлекателен разказ за първопроходците на женското движение и за стремежа към еманципация са подготвили от ученици от Четвърта езикова гимназия „Ф. Ж. Кюри“ – гр.  Варна. Как се променя Варна на границата на две столетия – стопански живот, бит, култура, е основната тема на форума.
Фестивалът на историята, чието начало бе поставено с „Философски диалози“ през октомври 2020 г. в Римските терми, ще завърши на 2. 12. 2020 г. с възстановка на обичая „Коледуване“ в Етнографския музей – гр. Варна.

октомври 2020
НАГРАДА ВАРНА 2020

На официална церемония на 29.10.2020 г. кметът на Варна Иван Потних и председателят на общинския съвет Тодор Балабанов връчиха награда „Варна“ за 2020 г. за „Ученик на годината“ в областта на общообразователната подготовка на Калоян Васев от 11 „з“ клас и за „Колектив на годината“ в областта на средно училищното образование и обслужващите звена на Първа езикова гимназия. Галерия!

МЛАД УЧИТЕЛ

Елена Топачарова – учител по информатика и информационни технологии в Първа езикова гимназия, е един от младите варненски преподаватели, отличени за мотивиран старт в професията. Отличията бяха връчени на тържествена церемония от Лилия Христова – директор на Дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна.

ПЪРВА НАГРАДА ЗА АКАДЕМИЧНИ ПОСТИЖЕНИЯ

Стефани Ангелова (12. г) е един от петимата носители на първа награда на Българския клуб на завършилите университета Йейл (Yale Club of Bulgaria), която се  връчва на изявени ученици от средните училища в България, показали изключителни академични възможности, висок морал и обществена ангажираност. Възпитаничката на Първа езикова гимназия получи  специално подбрана книга на английски език, издадена от Yale University Press, персонална грамота и брошура за постиженията на Йейл и за студентския живот в колежа.

СРЕЩА С ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА АТЛАНТИЧЕСКИЯ КЛУБ

За пета поредна година ученици от Клуб „Европа“ към Първа езикова гимназия с подкрепата на Дирекция „Публична дипломация“ на НАТО и на Министерството на образованието и науката по програма „Младежки посланици на НАТО“ се срещнаха с представители на Атлантическия клуб в България.
Инициативата „Младежки посланици на НАТО“ е на Атлантическия клуб в България и има за цел да отличи младежи, ученици и студенти от цяла България, които чрез срещи с дипломати, представители на институциите и неправителствения сектор да задълбочат знанията си в областта на международната политика, на многостранната дипломация и на членството на България в НАТО.
В рамките на срещата младежките посланици на НАТО презентираха дейността на организацията пред Евроклуба. Един от докладите бе изнесен от Венилин Нешев – курсант от Висшето военноморско училище, който е всред 16-те младежки посланици. Интерес предизвика и презентацията за структурата на организацията и за нейната роля в опазването на сигурността в Черно море и в черноморския регион.

ЯСЕН БОНЕВ С 5 МЕДАЛА НА МЕЖДУНАРОДЕН ПЛУВЕН ТУРНИР „BURGAS SWIMMING OPEN“

Ясен Бонев (8. e) спечели пет отличия в престижния Mеждународен турнир по плуване „Burgas Swimming Open” в категорията „Юноши младша възраст“. В състезанието взеха участие 490 плувци от 31 клуба от България, Румъния и Турция. При силната конкуренция на най-добрите състезатели от България Ясен стана безапелационен шампион в дисциплините 200 м свободен стил, 200 м делфин, 200 м съчетано плуване, като на 100 м свободен стил спечели бронзов медал.
Младият 14-годишен плувец беше включен и в мъжката щафета на своя отбор. Той се бори с невероятна воля за победа и допринесе за завоюването на златните медали в щафетата на 4 х 50 м свободен стил. Спечелените от него медали допринесоха отборът КПС „Астери“ – Варна  да заеме първото място в комплексното класиране.
Състезанието се проведе от 16 до 18 октомври 2020 г. на 25-метров басейн в комплекс „ОЗК Арена“ в гр. Бургас. Есенният турнир е важен форум за състезателите на България от календара на Българската федерация по плувни спортове.
Ясен е член на Клуб 2017, Клуб 18 и Клуб 19 по програмата „Успелите деца на България“ на Фондация „Димитър Бербатов“.

ФЕСТИВАЛ НА ИСТОРИЯТА

Второто издание на Фестивала на историята, организирано от Първа езикова гимназия с участието на Регионалния исторически музей и с подкрепата на Община Варна – Фонд „Култура“, се проведе на 7 октомври 2020 г. в сърцето на стария град, в емблематичните Римски терми. Ученици от Първа езикова гимназия с ръководители Нела Димова и Станимир Диков представиха текстове на древни философи – Марк Аврелий, Платон и Сократ. Атрактивното мероприятие предостави възможност на зрителите да се потопят в атмосферата на някогашния древен Одесос със завладяващо настроение, с мъдри слова и с въздействаща музика. Гости на събитието бяха Коста Базитов – заместник-кмет на община Варна, преподаватели, музейни специалисти, ученици, студенти, родители. Галерия!

септември 2020
МЕЖДУНАРОДЕН ДИГИТАЛЕН СИПМОЗИУМ

XI-ият Международен симпозиум на тема „Социални иновации за едно несигурно бъдеще” се проведе онлайн от 26.09 до 27.09.2020 г. поради пандемията от коронавирус. Във форума участваха ученици от Южна Корея, Япония, Тайланд, Хонг Конг, Китай и България. Първа езикова гимназия беше представена от Ина Славчева, Екатерина Осипова, Райна Милева, Елица Иванова, Мария Маринова.
Участниците бяха разпределени в отбори и всеки трябваше да представи съответната тема. Възпитаниците на Първа езикова гимназия разработиха и презентираха следните теми: „Нарастваща продължителност на живота - тенденции и прогнози“ и „ Международна миграция: сила за равенство при подходящи условия“.
Подробно и изчерпателно бяха представени тенденциите и прогнозите за продължителността на живота и за постиженията на здравеопазването. Беше отразена и необходимостта от разработването на антибиотици и ваксини, благодарение на които се ограничават инфекциозните заболявания.
Разгледан беше и проблемът, свързан с увеличаването на броя на възрастните хора и с нуждата от пенсионна реформа в световен мащаб  с цел да се избегне  масирана криза на благосъстоянието и подобряването на съотношението между работещи и пенсионери. Засегнат беше фактът, че в настоящия момент голяма част от пенсиите функционират върху така наречената система с много стълбове, при която обезщетенията за осигуряване на доходите за възраст се разделят на няколко схеми за ефективност и категоризация.
Другата тема, с която  се представиха нашите ученици, бе „Международна миграция: сила за равенство при подходящи условия“.
Обърна се специално внимание на това какво представлява международната миграция и каква е причината за нея. Милиони хара се придвижват всяка година между държавите и континентите по различни причини. Международната миграция е мощен израз на желанието на хората да подобрят условията си на живот в силно неравен свят независимо от заплащането, възможностите, безопасността или начина на живот. Някои са принудени да се преместят, за да избегнат насилието, но повечето мигрират, за да намалят това, което виждат като пропуски между възможностите си и възможностите на хората от други държави.
Обърна се специално внимание на миграцията на висококвалифицирани работещи, които избират държави като Австралия, Канада, Обединеното кралство и САЩ. Политиката на селективна миграция, която насърчава тяхното движение и ограничава законното влизане на нискообразованите  и нискоквалифицираните, допринася за така нареченото „изтичане на мозъци“. За страните мигрирацията на висококвалифицирани кадри може да доведе да незабавна загуба на данъчни приходи и да повлияе на икономическия растеж.
Като заключение бе отразено, че международната миграция има и положителен ефект върху глобалната икономика и помага за намаляването на бедността на страните.

 
Постижения за учебната 2019/2020г


 
Постижения за учебната 2018/2019г


 
Постижения за учебната 2017/2018г


Постижения за учебната 2016/2017г


 
Постижения за учебната 2015/2016г


 
Постижения за учебната 2014/2015г


 
Постижения за учебната 2013/2014г


Постижения за учебната 2012/2013г


 
Постижения за учебната 2011/2012г.


Постижения за учебната 2010/2011г.


Постижения за учебната 2009/2010г.


Постижения за учебната 2008/2009г.


Постижения за учебната 2007/2008г.


 

Гордеем се с Вас, възпитаници на Първа езикова гимназия!

Edexcel

toefl

dsd

 
15 септември
BUILDING
OLD BUILDING 3
OLD BUILDING 2
OLD BUILDING 1
 

Връзки

Начало | Новини | Ученици | Учители | Училищно настоятелство | Галерия | Правилник | За контакти
© 2004 - 2021 Първа езикова гимназия - гр. Варна