ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ

Официален сайт на ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ, гр.Варна

 

ПОСТИЖЕНИЯ

Постижения за учебната 2019/2020 г.
 
юли 2020 г.
МАТЕМАТИЧЕСКА ЛИНГВИСТИКА

Четирима възпитаници на Първа езикова гимназия участваха в националния кръг на олимпиадата по математическа лингвистика в края на месец юни. Четирима от тях са носителите на престижни награди (https://www.mon.bg/bg/100161):
Калоян Васев (11. з) – златен медал
Денис Хамди (11. е) – първа награда
Даниел Александров (11. з) – втора награда
Галина Григорова (12. ж ) – втора награда
Особено успешна беше настоящата учебна година за школата по математическа лингвистика в Първа езикова гимназия. След спечелените през зимата награди на националното състезание в Благоевград от Калоян Васев (11. з) – златен медал, и от Николинка Сълова (11. в) – бронзов медал, успехите по лингвистика се затвърдиха със сребърния медал на Мирена Димитрова (11. а) на международно онлайн състезание с над 500 участници от цял свят. Безапелационното първо място с максимален брой точки на Стефани Ангелова (11. г) и трите поощрителни награди на Даниел Александров, Денис Хамди и Калоян Васев на състезанието по компютърна лингвистика, организирано от Института по български език към БАН, са безспорно доказателство за знанията и уменията на младите лингвисти (https://ibl.bas.bg/CL_Olympiad/). Отлично беше представянето на коледния и майския турнир на ,,Работилница за знание“ – гр. София.

ЗЛАТЕН МЕДАЛ ПО ФИЗИКА

Първа езикова гимназия има първия си златен медалист от националния кръг на олимпиадата по физика.  В надпревара с ученици от математическите гимназии от цялата страна Александър Русев (10. б) е безспорният победител  в четвърта възрастова група. Протокол!

юни 2020 г.
„ТОЗИ БЕЗКРАЕН СВЯТ“ –  РЕЗУЛТАТИ

През настоящата година Националният литературен конкурс „Този безкраен свят“  се проведе дистанционно. Организаторът Първа езикова гимназия, гр. Варна и съорганизаторите - МОН, Община Варна и Фондация „Българска памет“ получиха над 130 творби. Лауреати на конкурса са: Никълъс Бринтнол (Полски Тръмбеш), Стела Гагалиева (Пловдив), Моника Иванова (Варна), София Енчева (Русе), Милица Иванова (Варна), Боряна Цветкова (Варна), Елена  Колева (София), Любомира Ангелова (Габрово). Поощрения за таланта си получават: Ния Вълнова (Варна), Александър Кабрански (Ямбол), Стела Рускова (Велико Търново), Христо Парунов (Сливен), Лилия Ицкова (Варна), Ивайла Андреева (София), Стефани Ангелова (Варна) и Кристина Янакиева (Разград). 
Резултати (протокол)
Наградени творби: английски, немски, награда на Фондация "Българска памет"

май 2020 г.
ПЪЛНА СТИПЕНДИЯ ВЪВ ФЕДЕРАЛНА РЕПУБЛИКА ГЕРМАНИЯ

Най-голямата немска организация за подкрепа в областта на международното академично сътрудничество  Германската служба за академичен обмен  DAAD, предоставяща стипендии на чуждестранни студенти, удостои зрелостничката от Първа езикова гимназия  Юлия Златева (12. е) с четиригодишна стипендия за следване във Федерална република Германия. Изключителното постижение на възпитаничката на едно от най-престижните училища в град Варна и в България е резултат от дългогодишните традиции в обучението по немски език в Първа езикова гимназия.

април 2020 г.
НАЦИОНАЛЕН КРЪГ НА ОЛИМПИАДИТЕ ЗА УЧЕБНАТА  2019/2020 ГОДИНА

30 възпитаници на Първа езикова гимназия са допуснати до участие в заключителния етап на националните олимпиади и състезания през настоящата учебна година. С отличната си подготовка те доказаха, че училището с 55-годишна история е безспорен авторитет както във Варненска област, така и в България.

УЧЕНИЦИ ОТ ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ, ДОПУСНАТИ ДО НАЦИОНАЛНИЯ КРЪГ НА ОЛИМПИАДИТЕ ПРЕЗ УЧЕБНАТА 2019/2020 ГОДИНА

НЕМСКИ ЕЗИК

Нелина Руменова Пимпирева (8. д)
Калоян Панайотов Панайотов (10. е)
Константин Ивайлов Иванов (10. и)
Лъчезар Петров Владимиров (10. и)
Преслава Диянова
Траян Цветанов Цонев (11.з)

Надежда Пенева Пенева (11. и)
Йоана Йорданова Момчилова (11.е)
Ана Николаева Ангелова (12. и)
Юлия Илиева Златева (12. е)
Яна Филипова Радославова (12.е)
Мартина Галинова Цанева (12. е)

ХИМИЯ И ОПАЗВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА
Ралица Атанасова Картунова (12. и)

АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

Екатерина Евгениева Осипова (9. в)

Камен Николаев Мумджиев (10. б)

АСТРОНОМИЯ

Свилен Делянов Щерев (8. ж)

Здравко Милков Славов (12. д)

ФИЗИКА
Александър Драгомиров Русев (10. б)

ГЕОГРАФИЯ И ИКОНОМИКА

Веселина Николаева Скопчанова (9. г)

Йоана Милкова Костова (9. в)

БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА

Йоана Йорданова Момчилова (11. е)

Стефани Веселинова Ангелова (11. г)

Силвия Маринова Маринова (12.е)

МАТЕМАТИЧЕСКА ЛИНГВИСТИКА

Калоян Венциславов Васев (11.з)
Даниел Георгиев Александров (11.з)
Галина Станиславова Григорова (12. ж)
Александър Красимиров Койчев (11. е)

Милена Бориславова Дяволова (12. д)
Денис Бюлентов Хамди (11.е)
Даниел Даниел Иванов (12. ж)

 
НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ ПО ФИНАНСОВА ГРАМОТНОСТ – КЛАСИРАНИ УЧЕНИЦИ ОТ ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ

Ива Николаева Ангелова (9. а)
Георги Христов Лазов (9. и)
Константин  Цонков Цонев (9. и)
Ирион  Анатоли Деков (9. и)
Симеон Боянов Чолаков (9. а)

Юлиан Иванов Люцканов (10. е)
Даниел Бисеров Стоянов (10. а)
Светослав  Ивайлов Ников (11. е)
Мирена Веселинова Димитрова  (11. а)

 
март 2020 г.
СПОРТНИ ПОСТИЖЕНИЯ

Първа езикова гимназия участва с два отбора във възрастова група 9. – 12. клас в 57. щафетна обиколка на Радио „Варна“ в чест на Националния празник Трети март. След оспорван двубой юношите и девойките от училището с 55-годишна история заеха две втори места и бяха наградени с купи, грамоти и медали.
Отбор девойки: Галина Уждрина (10.д), Стефани Петрова (10.е)., Силвия Стоянова (10.з),Симона Вълкова (11.б) и Диана Димитрова (12.д).
Отбор юноши: Петър Иванов (10.е), Николай Петров (10.ж), Максим Стойнов (10.), Явор Чамов (11.и) и Даниел Симеонов (12.з). Галерия!

СРЕЩА С ПРОФ. Д-Р ИНГРИД ШИКОВА

„Има противоречия, има конфликти, но важното е, че те се решават на маса, решават се чрез диалог, а не с оръжие на бойното поле. Затова трябва да сме щастливи, че живеем в мирна и просперираща Европа“ заяви  проф. Ингрид Шикова пред  eвроекипа на Първа езикова гимназия. Към настоящия момент проф. Инрид Шикова е една от най-компетентните личности в България по европейските теми. Ръководител е на проекта „Жан Моне“ към Центъра за високи постижения и преподавател в Софийския университет. Един от основателите е на специалност „Европеистика“ в СУ, ръководител на катедрата в периода 2007-2011 г., посветила е цялата си професионална кариера на европейската интеграция. Била е директор на Центъра за европейски изследвания и на Информационния център на Европейския съюз, както и съветник в представителството на Европейската комисия в България. Обявената среща с екипа на младшите и старшите посланици на ЕП от Първа езикова гимназия предизвика засилен журналистически интерес, свидетелство за който беше присъствието на представители на регионални и национални медии, които зададоха въпроси както на проф. Шикова, така и на учениците. Проф. Шикова се запозна с изработения от младшите посланици информационен европейски кът в гимназията и разговаря с тях за реализираните до този момент дейности по програмата, за идеите им за бъдещи събития и инициативи, както и за добрите практики в гимназиите, обхванати в Програмата за училища посланици на ЕП, за инициативите на младежите и за тяхната информираност за ЕС и европейските институции. Учениците дискутираха с проф. Шикова актуални европейски теми – България и Еврозоната, Брекзит, бежанския въпрос, развитието на младите хора като значим социален капитал. На срещата присъстваха и бивши представители от Евроклуба на гимназията. Традиционно те участват в подобни прояви и продължават да следят събитията от живота на училището. Участието им в тази среща за пореден път показа приемствеността и традициите, с които се гордее Първа езикова гимназия. Младшите посланици изразиха своята гражданска позиция за развитието на ЕС и не пропуснаха възможността да зададат въпросите, които ги вълнуват, както и да заявят желанието си за нови срещи, за да могат още по-задълбочено да дискутират интересни за тях теми. Галерия!

февруари 2020 г.
 
СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С АГРЕСИЯТА И ТОРМОЗА В УЧИЛИЩЕ

В Първа езикова гимназия за първи път се отбеляза Денят на розовата фланелка по инициатива на младшите посланици на Европейския парламент. Те призоваха възпитаниците на гимназията да облекат розова фланелка, за да покажат, че подкрепят борбата с тормоза в училище и не приемат агресията като средство за разрешаване на спорове. Димана Желязкова - младши посланик, отправи своето послание към съучениците си: „Всеки човек заслужава любов, защото да бъдеш силно обичан от някого, ти дава сили, а да обичаш силно някого, ти дава кураж. Чрез тази кампания ние ясно заявяваме , че всеки един от нас не бива да бъде обиждан или малтретиран по никакъв начин, защото всички ние сме равни и имаме правото да бъдем обичани“. Галерия!

СРЕЩА НА МЛАДШИТЕ ПОСЛАНИЦИ НА ЕП ОТ ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ С ЕКИПА НА БЮРОТО НА ЕП В СОФИЯ

На 5 февруари се състоя среща на група младши посланици от Първа езикова гимназия-Варна и старшите посланици г-жа Нели Димова и г-жа Донета Митева с екипа на Бюрото на ЕП в София. Посланиците от Първа езикова имаха честта и удоволствието  да се срещнат и разговарят с г-н Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото, с г-жа Таня Чунтова, отговаряща за връзките с обществеността,  както и със стажанти, които работят в Бюрото. Учениците бяха запознати със същността на дейността на Бюрото, с Програмата за училища-посланици на ЕП, както и с възможностите за участие на младите хора в различни европейски програми за обучение, стаж или пътуване. Екипът от Първа езикова сподели информация за досегашната си дейност по Програмата и идеи за предстоящи събития. Младшите посланици разгледаха откритата изложба на Хърватската държава във връзка с председателството на Хърватия в Съвета на ЕП.

ПОСЕЩЕНИЕ НА МЛАДШИ И СТАРШИ ПОСЛАНИЦИ НА ЕП ОТ ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ И СРЕЩА С ПРЕДСЕДАТЕЛЯ, Г-ЖА ЦВЕТА КАРАЯНЧЕВА, И С НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ОТ ВАРНА Г-ЖА ТАНЯ ПЕТРОВА И Г-ЖА ЕМИЛИЯ МИЛКОВА

Посещението в Народното събрание и срещата с г-жа Караянчева и с народни представители  от Варна бяха заложени като важен етап от инициативите за запознаване на младите хора с работата на институциите в Република България. Младши и старши посланици на ЕП от Първа езикова гимназия имаха възможност да се запознаят отблизо с работата на законодателната институция и да наблюдават непосредствено работата на народните представители в пленарната зала.
Младшите посланици използваха прекрасната възможност да подарят на г-жа Караянчева тематично списание, подготвено от тях по повод 140-тата годишнина от свикването на Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция. Г-жа Караянчева изрази сърдечна благодарност към учениците за инициативите, в които участват, и отговори с удоволствие на зададените от младшите посланици въпроси, свързани с работата на институцията.
На срещата присъстваха г-жа Таня Петрова и г-жа Емилия Милкова, народни представители от Варна. Галерия!

СРЕЩА НА МЛАДШИ И СТАРШИ ПОСЛАНИЦИ НА ЕП ОТ ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ С Г-Н ГЕОРГ ГЕОРГИЕВ, ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Поредната среща, предвидена да запознае екипа посланици на ЕП от Първа езикова гимназия с държавните институции беше осъществена на 6 февруари. Младши и старши посланици посетиха МВнР и се срещнаха с г-н Георг Георгиев, заместник-министър на външните работи на Република България. Г-н Георгиев разказа интересни факти от историята на българската дипломатическа служба, говори за възможностите за реализация на младежите в дипломатическата сфера, както и за необходимите качества и умения, които младите хора трябва да притежават, за да се справят със спецификата на дипломатическата професия.
На срещата присъстваха представители на Културния институт към Външно министерство и на Дипломатическия институт.
Учениците имаха възможност да зададат въпроси, които ги вълнуват и да изкажат аргументирана позиция по определени теми, да разгледат художествения фонд на МВнР, по повод 140 години българска дипломация, и да посетят библиотеката на Дипломатическия институт. Галерия!

СРЕЩА НА МЛАДШИ И СТАРШИ ПОСЛАНИЦИ НА ЕП ОТ ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ С Г-ЖА ДИАНА КОВАЧЕВА, ОМБУДСМАН НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Младши и старши посланици се срещнаха с Омбудсмана на Република България. Това беше още една инициатива от поредицата, която цели запознаване на младите хора с институциите в държавата.
На срещата г-жа Ковачева разказа на младежите кой, кога и как може да се обърне към омбудсмана, по какви въпроси омбудсманът може да помогне и в какви случаи не може да се намеси.  Подробно бяха засегнати теми като ученическо самоуправление, борба с агресията в училище, приобщаващо образование и други. Г-жа Ковачева покани екипа на младшите посланици за отворена дискусия за правата на младите хора.

ЗАПОМНЯЩО СЕ  УЧАСТИЕ НА ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ В МЕЖДУНАРОДНИЯ ПРОЕКТ „МОЗАЙКА ОТ ЕВРОПЕЙСКИ КУЛТУРИ“ ОТ 24 ДО 30 ЯНУАРИ 2020 В ГРАД ХАГА, НИДЕРЛАНДИЯ

Виктор Великов, Георги Петров, Денис Хамди, Димана Желязкова и Стефани Ангелова, ръководени от г-н Ангел Митев, заместник-директор на Първа езикова гимназия, взеха участие в международния проект „Мозайка от европейски култури“, организиран от Фондация  „Netherlands-Romania“. На форума, състоял се в град Хага от 24 до 30 януари, младежите  работиха заедно със свои връстници от Нидерландия, Исландия, Швейцария, Румъния и Русия. Основният въпрос, на който трябваше да намерят отговор заедно, беше „Какво ни прави европейски граждани?“ Форумът премина под формата на разнообразни екипни дейности и дискусии, в които представителите на шестте националности обменяха опит и гледни точки по актуални европейски въпроси, като загърбваха различията си като граждани на отделни държави и откриваха прилики в своите мнения, общи цели и вдъхновение като млади хора.
В рамките на форума бяха осъществени културни вечери, посветени на характерните особености на всяка от участващите държави и тяхната традиционна кухня. Във вечерта, посветена на България, eкипът от Първа езикова презентира уникалната природа, история, култура и традициите на страната и приготви традиционна вечеря. Като част от програмата на вечерта учениците научиха участниците от останалите държави на традиционни български хора.
Младежите проявиха голям интерес към  посещението на различни институции като Дома на Европа, Сената, Министерството на социалните въпроси и заетостта, Общинския съвет, Посолството на Швейцария. Особено вълнуваща беше срещата им с Вилем Ван Екелен, бивш главен секретар на Западноевропейския съюз, сенатор и държавен секретар, на която обсъдиха актуални европейски теми като равенство на правата и възможностите на всички европейски граждани, международна политика, миграция. В програмата беше предвидено и посещение на училището домакин, където участниците разгледаха базата и получиха непосредствени впечатления от начина на обучение.
Учениците се завърнаха в България като европейци, представили достойно училището и страната си, обогатени с много нови знания за различните култури и с много нови интернационални приятелства. Галерия!

 
януари 2020 г.
УСПЕХИ ПО ЛИНГВИСТИКА

Националното състезание по математическа лингвистика се проведе от 24 до 26 януари 2020 г. в гр. Благоевград с участието на 242-ма ученици от цялата страна. От школата по лингвистика към Първа езикова гимназия се явиха 16 ученици с ръководител Виолета Витлянова. За пореден път участниците показаха своите умения при решаването на сложни лингвистични проблеми и спечелиха два медала: 

     - I място - Калоян Васев (11.з) 
     - III място - Николинка Сълова (11.в)

Достойно се представиха и останалите представители на отбора, които започнаха състезателния сезон с високи позиции в генералното класиране.
Състезанието е от календара на Министерството на образованието и науката и се ползва с авторитет в цял свят.   
В периода 24 - 27 януари 2020 г. се проведе Международното онлайн състезание "Online Olympiade in Linguistics", в което има право да участва всеки, предал решенията си до 23:59 на 27 януари, като сам преценява по кое време да решава. Няколко от участниците в школата по лингвистика представиха Първа езикова гимназия непосредствено след Националното състезание в гр. Благоевград. От 519 състезатели от цял свят Мирена Димитрова (11.а) клас е носител на престижен сребърен медал с най-висок резултат от всички явили се ученици от България.
Повече информация за резултатите и за самото състезание може да намерите на сайта на състезанието (https://onling.org/contests/2020/).

 

СРЕЩА С ЕМИЛ РАДЕВ

Използвайте всички възможности, които ЕС Ви предлага, за да пътувате, да се обучавате и непрекъснато да надграждате своето образование. Поддържайте своя интерес към Европа и европейските институции, но никога не забравяйте каква древна държава с богато културно-историческо наследство сме, и винаги се гордейте, че сте българи“ – заяви евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев по време срещата си с ученици от Първа езикова гимназия, избрана за училище посланик на Европейския парламент през учебната 2019/2020 г.
„Където и да решите да продължите образованието си, работете за България. Все повече млади хора, завършили зад граница, намират добра професионална реализация в родината си. България е спокойна и стабилна държава с много добри перспективи за икономическо развитие, която се нуждае от знанията и енергията на образованите и способни млади хора”, категоричен бе Радев. Той припомни на гимназистите, че програма „Еразъм+” открива перспективи за обучение и обмен, за усвояването на безценен опит. Евродепутатът допълни, че нови възможности дават и европейските програми, чрез които младежите могат да пътуват безплатно и да опознават други страни членки на ЕС.
„Младите хора са най-добрите посланици на ЕС. Това потвърждават и проучванията. Одобрението, с което Евросъюзът се ползва сред младите хора у нас достига 82%, докато този дял е наполовина по-малък сред хората над 65-годишна възраст” – отбеляза Радев, като цитира изследване на „Евробарометър“, осъществено по поръчка на Европейската комисия през 2017 г., когато се навършиха 10 години от членството ни в ЕС.
Учениците, участници в образователната инициатива „Програма за училища посланици на Европейския парламент” през учебната 2019/2020 г. с ръководители Донета Митева – преподавател по английски език, и  Нели Димова  преподавател по история и цивилизации, демонстрираха огромен интерес към актуални теми от дневния ред на европейските институции. Те използваха възможността да зададат на българския евродепутат редица въпроси за работата в ЕП, за механизма на вземане на консенсусни решения в ЕС, за предизвикателствата пред страната ни, свързани с Брекзит, за миграционната криза, за усвояването на еврофондовете, за дългоочакваното членство в Шенген, за приемането на еврото. Младежите показаха, че активно следят външнополитическите събития, и повдигнаха актуалната тема за напрежението в отношенията между САЩ и Иран.
„Наред с жертвите, които взема, нов военен конфликт би генерирал нова бежанска вълна и огромни икономически загуби. Дано здравият разум да надделее и да не се стигне до продължаващи военни действия и терористични атаки. Искрено се надявам ескалиралото напрежение в Близкия изток да бъде туширано. В ролята на посредник ЕС полага усилия за намиране на мирен изход от кризата в този толкова чувствителен регион”, посочи Емил Радев и увери, че страна ни води мъдра и много умерена външна политика, в резултат на която в момента по границата ни с Турция се отчита нулев миграционен натиск.
Директорът на Първа езикова гимназия Веселин Василев благодари на евродепутата за отзивчивостта, с която винаги подкрепя инициативите на учениците: „За нас е гордост, че Емил Радев е възпитаник на гимназията ни и винаги откликва на поканата ни да сподели своите знания и опит с нашите ученици”, и подчерта, че днешната среща е посветена на ангажимента на училището да бъде посланик на ЕП.
Над 100 учебни заведения в страната са кандидатствали за възможността да бъдат част от образователната инициатива „Програма за училища посланици на Европейския парламент” през учебната 2019/2020 г. Първа езикова гимназия е единствената профилирана гимназия сред избраните 10 училища в България. Галерия!

декември 2019 г.
 
ПЪРВО МЯСТО НА НАЦИОНАЛНАТА УНИВЕРСИТЕТСКА ОЛИМПИАДА ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА

Йоана Димитрова (11.б) се представи отлично на Националната университетска олимпиада за ученици, организирана от ИУ – гр. Варна, в подсекция „Български език и литература“. Есето на възпитаничката на Първа езикова гимназия „Важно ли е човек да бъде грамотен в ерата на информационното общество" получи максимална оценка. Призовото място се признава за прием в университета.

ПРИЗОВИ МЕСТА И ОТЛИЧНО ПРЕДСТАВЯНЕ НА НАЦИОНАЛНАТА УНИВЕРСИТЕТСКА ОЛИМПИАДА ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК ЗА УЧЕНИЦИ

Ученици от Първа езикова гимназия с преподаватели Донета Митева, Ангел Митев и Татяна Караиванова се представиха блестящо на Националната университетска олимпиада по английски език, организирана от ИУ - Варна, и постигнаха отлични оценки, които се признават за прием в университета.  Ето имената и оценките на учениците, демонстрирали отлична подготовка и високо ниво на владеене на английски език:

Николинка Сълова 11.в  Отличен 5.75 Второ място сред всички участници
Борислав Коларов 11.в   Отличен 5.75 Трето място сред всички участници
Ренета Трифонова 11.в Отличен 5.75  
Божидара Мирянова 12.а Отличен 5.75  
Мериам Хаджолян 11.а Отличен 5.75  
Мирена Димитрова 11.а Отличен 5.75  
Камелия Димова 11.в Отличен 5.50  
Михаела Ботушарова 11.в Отличен 5.50  

Сред отлично представилите се изпъкват постиженията на учениците, чиито точки ги класират на призови места  -  Николинка Сълова и Борислав Коларов. Те получават и допълнителна награда – освобождаване от една семестриална такса за обучение.

ПРИЗОВО МЯСТО НА МНОГОЕЗИЧНО СЪСТЕЗАНИЕ 2019

Камелия Кожухарова (11.а) представи  достойно Първа езикова гимназия на националния кръг на Многоезичното състезание, като се класира в челната тройка в България.

ноември 2019 г.
 
ВПЕЧАТЛЯВАЩ ФИНАЛ НА ПРОЕКТНАТА СЕДМИЦА НА ИНОВАТИВНИТЕ ПАРАЛЕЛКИ

Оригинални идеи, творчество, задълбоченост и аналитичност,  реализиране на междупредметни връзки, екипност, отстояване на позиция,  завладяваща артистичност и презентационни умения на български, английски и немски език на това станахме свидетели по време на поредната проектна седмица от иновативното обучение в Първа езикова гимназия от 18. – 22.11.2019 г. 45 екипа (общо 230 ученици) разработваха проекти по темите България – пространство и време, Миграция и Катализатори  –   спаси света и спести пари. Дните бяха наситени с търсене и анализ на информация от различни научни области, с осмисляне на междупредметни връзки, с обсъждане на най-подходящата комбинация от медии за представяне на готовия проект. Възможност за обмяна на идеи  за  учителите и учениците от Първа езикова представляваше и посещението на партньорски училища по проект Иновации в действие. Представители на гимназията споделиха опит и добри практики с колеги и ученици от Английската гимназия „Гео Милев“, гр. Бургас и от Профилираната гимназия с изучаване на чужди езици „Екзарх Йосиф“, гр. Разград. В последния ден от проектната седмица екипите представиха по атрактивен начин изработени проекти с отлично качество и заслужено получиха аплодисменти от съученици, гости от други класове и от учителския екип.
Поздравления за ученическите екипи за качеството и запомнящото се представяне на   разработените проекти. Поздравления и за екипите от учители ментори за творческата работа по планиране и реализиране на поредната проектна седмица от иновативното обучение. Галерия!
Очаквайте снимки!

МНОГОЕЗИЧНА ОЛИМПИАДА

Възпитаниците на Първа езикова гимназия се представиха отлично на областния кръг на Многоезичната олимпиада на 19.10.2019 г. В трудното и оспорвано състезание, в което учениците имат сложната задача да четат и да слушат на изучавания от тях първи чужд език и да пишат на втори чужд език, нашите участници показаха безспорни знания и умения, усвоени в часовете по английски език с преподаватели Елисавета Стателова, Донета Митева и Ангел Митев и по немски език с преподаватели Павлина Стоянова, Галина Георгиева и Росица Кирилова.  За участие в националния кръг на олимпиадата се класираха: Йоана Йовчева, Леа Пандова, Никол Нанева и Камелия Кожухарова.

НАЦИОНАЛНА УНИВЕРСИТЕТСКА ОЛИМПИАДА ЗА УЧЕНИЦИ

Цветина Ангелова (12. е) се класира на първо място в Националната университетска олимпиада за ученици в Икономическия университет – гр. Варна, секция „Уеб дизайн“ на 16.11.2019 г. Постижението в олимпиадата  предоставя възможност за включване в ранен прием и в избор на специалност в образователно-квалификационната степен „бакалавър“, както и освобождаване от заплащането на две семестриални такси.

ФЕСТИВАЛ НА ИСТОРИЯТА

„Фестивал на историята” се проведе по проект на Училищното настоятелство при Първа езикова гимназия с инициативата на Първа езикова гимназия, в партньорство с Регионалния исторически музей и с подкрепата на Фонд „Култура” към Община Варна. В продължение на 3 дни ученици от цялата страна и гр. Варна се включиха в дискусии, посветени на знакови събития от миналото на България, организираха изложби, представиха исторически възстановки, търсиха загадки в музея. Фестивалът на историята постави началото на дейностите, свързани с отбелязването на 140 години от създаването на Първа мъжка гимназия и 55 години Първа езикова гимназия – Варна, приемник на Първа мъжка гимназия.
Официалното откриване на Фестивала се състоя на 13 ноември (сряда) 2019 г. от 15:00 ч. в Музея за история на в гр. Варна, където  се проведе и Национална кръгла маса „100 години Ньойски мирен договор 27 ноември 1919 – 2019 г.”. Ученици от 15 гимназии в страната участваха във форума с доклади и презентации. Фестивалната програма включваше и изложба на карикатури от Първата световна война. Експозицията бе подготвена от възпитаници на школата по история към Първа езикова гимназия с ръководител Нели Димова. От музея бе подготвена изненада за участниците във форума - интересна колекция от военни картички, тематично свързани с организираната изложба, бяха предоставени музейни експонати от учебното дело във Варна, които за първи път можеха да бъдат докоснати и разгледани от присъстващите. Ученици, участници във Фестивала на историята, представиха текстове от варненската и чуждата преса в периода 1928 – 1930 г., описващи Варна като „Царицата на Черно море“.
На 14 ноември (четвъртък) Фестивалът продължи в Музея на Възраждането, където в 14:00 ч. бе открита изложба на старопечатни книги, след което варненските ученици показаха своите актьорски умения, представяйки откъс от повестта „Българи от старо време” на Любен Каравелов. За младите историци бе подготвено и сериозно предизвикателство – да премерят знания в откриването на възрожденски артефакти в музейните зали. В 15:00 ч. започна Националната конференция „Нашите будители”, в която  взеха участие проф. Кирил Топалов – писател, преводач, бивш посланик във Ватикана и в Гърция, член на българо-македонската експертна комисия по въпросите на образованието и историята, проф. Димитър Веселинов - филолог, преводач, преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, Боян Ботев - председател на Фондация „Христо Ботев“. В 17:00 ч. в пленарната зала на Община Варна бяха обявени победителите в Националния исторически конкурс „Надежда за свободата”. За трета поредна година събитието привлича участници от цяла България. За да представят лично своите доклади, есета, презентации и драматизации, видеофилми, във Варна дойдоха любители на историята от Кърджали, Троян, Несебър, Русе, Сливен, Ямбол, Тетевен, Пазарджик, Габрово, Хасково, Шумен, Черноочене и др.
На 15 ноември (петък) от 10:00 ч. в емблематичната зала „Одесос“ на Археологическия музей - някогашната учителска стая на Варненската девическа гимназия, се проведе Национална конференция „Надеждата за свободата“.
Финалният щрих на Фестивала на историята бе на 22 ноември, от 14:00 ч., когато в античната експозиция на Археологическия музей - Варна, ученици от Първа езикова гимназия  представиха философски диалози от антични автори.
Фестивалът на историята обогати знанията на младите хора за историческото минало на Варна и България. С активното участие на варненските ученици и техните връстници от страната се повиши интереса към териториите на културно–историческото наследство и интерпретирането на историята с нови идеи и популяризирането им сред по-широк кръг публика.
В навечерието на Коледа ученици от Школата по история към Първа езикова гимназия продължиха инициативите на Фестивала, пресъздавайки обичая Коледуване в Етнографския музей  под ръководството на преподавателите Нели Димова и Станимир Диков.

ФИЗИКА

Александър Русев (10. б) спечели втора награда на Есенното национално състезание по физика на 09.11.2019 г. в гр. Велико Търново в оспорвана надпревара с представители от всички математически гимназии в България. Достойно се представиха и Антон Тенев (10. и), Галин Стефанов (10. и) и Здравко Славов (12. д).

октомври 2019 г.
АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

Oбластният кръг на Националното състезание по речеви и комуникативни умения на английски език, организирано от МОН, се проведе на 19 октомври 2019 г. в гр. Варна. Съгласно регламента Първа езикова гимназия бе представена от един участник във втора възрастова група 9. – 11. клас. Павел Колев (10.д) с преподавател по английски език и ментор на речта му Тинка Методиева се класира на първо място и ще представи училището ни и нашия град на националния кръг на форума в гр. Силистра на 9 ноември 2019 г.

ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ - ПОСЛАНИК НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ

Първа езикова гимназия е единствената профилирана гимназия сред 10-те училища в България, избрани за посланици на Европейския парламент. Гимназията ще е част от образователната инициатива „Програма за училища посланици на Европейския парламент“ и единственото училище от град Варна, което ще има привилегията да бъде част от инициативата през учебната 2019/2020 г. 
Целта на програмата е да подобри осведомеността на учениците относно Европейския съюз, европейското гражданство и парламентарната демокрация, както и за Европейския парламент като институция, представляваща гласовете на европейските граждани и с която те могат да взаимодействат, за да се включат активно в създаването на европейски дневен ред.
За пореден път кампанията за кандидатстване предизвика голям интерес, като кандидатури подадоха над 100 училища от почти всички области в България. 
Работата на журито, съставено от представители на Бюрото на ЕП в България, не беше лека, тъй като голяма част от заявките показваха висока мотивация и желание за нови знания. Сред избраните нови 10 учебни заведения има представители на една профилирана гимназия, пет средни училища и четири професионални гимназии. Ангажиментът на Бюрото на ЕП за постигане на равномерен териториален обхват на Програмата тази година ще ни отведе в две български села, чиито кандидатури впечатлиха с желание за работа с местните общности и за разширяване на кръгозора на учениците си.
Програмата за училищата посланици се стреми да разясни на младежите в горния курс на обучение техните права като европейски граждани, като ги запознае с работата на техните представители в ЕП, както и да им покаже как те самите биха могли да окажат влияние върху политическия и демократичния живот в Европейския съюз.
Пълен списък с избраните училища по азбучен ред:
97. Средно училище „Братя Миладинови“, гр. София;
Държавна финансово-стопанска гимназия „Интелект“, гр. Плевен;
Национална търговска гимназия, гр. Пловдив;
Професионална гимназия по електротехника и електроника, гр. Пловдив;
Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации, гр. Бургас;
Първа езикова гимназия, гр. Варна;
Средно училище „Ангел Каралийчев“, гр. Стражица;
Средно училище „Методий Драгинов“, с. Драгиново, област Пазарджик;
Средно училище „Никола Й. Вапцаров“, с. Бенковски, област Кърджали;
Средно училище „П. К. Яворов“, гр. Стралджа.

ЛИТЕРАТУРЕН ДЕБЮТ

Карина Цветкова (8.ж) представи първата си книга през месец октомври в гр. Балчик. Чрез посланията на своите разкази, стихове, афоризми и разсъждения на различни теми възпитаничката на Първа езикова гимназия споделя началото на личното си пътуване в света на художествената литература и на духовното израстване.

 
Постижения за учебната 2018/2019г

Постижения за учебната 2017/2018г


Постижения за учебната 2016/2017г


 
Постижения за учебната 2015/2016г


 
Постижения за учебната 2014/2015г


 
Постижения за учебната 2013/2014г


Постижения за учебната 2012/2013г


 
Постижения за учебната 2011/2012г.


Постижения за учебната 2010/2011г.


Постижения за учебната 2009/2010г.


Постижения за учебната 2008/2009г.


Постижения за учебната 2007/2008г.


 

Гордеем се с Вас, възпитаници на Първа езикова гимназия!

Edexcel

toefl

dsd

 
15 септември
BUILDING
OLD BUILDING 3
OLD BUILDING 2
OLD BUILDING 1
 

Връзки

Начало | Новини | Ученици | Учители | Училищно настоятелство | Галерия | Правилник | За контакти
© 2004 - 2017 Първа езикова гимназия - гр. Варна