ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ

Официален сайт на ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ, гр.Варна

 

НОВИНИ И СЪБИТИЯ

 

октомври 2020

ОТЛИЧИЕ

Веселин Василев, директор на Първа езикова гимназия от 1994 до 2020 г., получи грамота благодарност за значим принос в провеждането на държавната политика в областта на средното образование. Отличието бе връчено на тържествена церемония в Областната управа.

ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ – ОТНОВО ПЪРВИ

септември 2020

ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ ЗАПОЧВА ОБУЧЕНИЕ С CHROMEBOOК

Първа езикова гимназия е едно от деветте варненски училища, които ще използват в учебно-възпитателния процес  персонално образователно устройство Chromebook през настоящата учебна година. Моделът на обучение е нов в България и предоставя възможност за надграждане на технологичната грамотност на учениците и преподавателите. Повече!

май 2020

55 ГОДИНИ ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ

Първа езикова гимназия днес празнува своя 55. рожден ден!
Отбелязваме своя празник с необичаен, но голям концерт.  Концерт, наситен с емоциите на дълго извървения път, който ни води до всички краища на света и живота и ни завръща пак в Първа.
Празникът започва на 11 май с първите изпълнения и поздравления, които получихме, и ще продължи до края на месеца. Гледайте ги на сайта на Първа езикова гимназия.

февруари 2020

ПОСЛАНИКЪТ НА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ В ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ

Н.Пр. Ема Хопкинс, посланик на Великобритания в България, посети Първа езикова гимназия във връзка с кампанията на Посолството на Великобритания у нас за отбелязването на 140 години от началото на дипломатическите отношения между двете държави. Годишнината съвпада с честването на 140 години от основаването на Първа мъжка гимназия, чийто наследник е нашето училище. Ема Хопкинс се срещна с Веселин Василев, директор на Първа езикова гимназия, и отправи послание в летописната книга. Особено вълнуваща беше беседата с учениците, чиито въпроси, свързани с Брекзит, политика, образование и  работа, впечатлиха Нейно Превъзходителство. Галерия!

декември 2019

БЛАГОДАРСТВЕН АДРЕС

Духовно-просветен център "Св. Архангел Михаил" Варна

БЛАГОДАРСТВЕНО ПИСМО

Сдружение „Семеен център-Мария“

КОЛЕДНА БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ

Приключи най-успешният благотворителен коледен базар в Първа езикова гимназия.  Благодарение на съпричастността и щедростта на всички ученици, преподаватели и служители бяха събрани 3877 лева, които ще зарадват 28 възпитаници на училището в навечерието на светлите празници. Освен кулинарни продукти на коледното изложение имаше богат избор на книги, картички и атрактивни предмети, представени от Клуб „Приятели на библиотеката“ и от Ателие по изобразително изкуство към Първа езикова гимназия, както и от Дневен център за пълнолетни лица с увреждания „Слънчевата къща“, за който отделно беше събрана и дарена сумата от 280 лева. Галерия!

ноември 2019

НАЦИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ КОНКУРС

За трета поредна година Първа езикова гимназия и  РУО - Варна  под патронажа на кмета на гр. Варна Иван Портних организираха Национална историческа ученическа конференция, посветена на 280 г. от рождението на Софроний Врачански, на 150 г. от смъртта на даскал Ботьо Петков и на 140 г. от смъртта на Любен Каравелов.  Гости и водещи лектори на конференцията на 14 и 15 ноември 2019 г. бяха проф. Кирил Топалов – писател, преводач, бивш посланик във Ватикана и Гърция, член на Българо-македонската експертна комисия по въпросите на образованието и историята, проф. д-р Димитър Веселинов – филолог, преводач, преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Боян Ботйов – председател на Фондация „Христо Ботев“, д-р Станка Димитрова – председател на Общобългарския комитет „Васил Левски“ за град Варна. Събитието е част от Националния исторически конкурс под надслов „Надеждата за свободата: миналото в разказ и легенди – хайдути, просветители и борци за национално освобождение“.
Форумът се осъществява с финансовата и организационната подкрепа на Община Варна и на Асоциацията на българите по света с председател Младен Станев, които  осигуриха предметните и паричните награди за учениците, класирани на първо, второ и трето място, както и една специална награда за особени постижения. Предметни отличия за призовите места бяха осигурени и от Емил Радев – член на Европейския парламент и възпитаник на Първа езикова гимназия, който подари новата двутомна енциклопедия „България във Втората световна война“ на всяко от училищата с победители в историческия конкурс. „С този жест бих искал да подкрепя и добрата учебна среда, в която под напътствията на своите учители младите любители на историята развиват знанията и творческите си умения“ –  коментира Емил Радев и поздрави организаторите на конкурса за родолюбивата инициатива.    
Наградите бяха връчени от Лилия Христова, директор на Дирекция „Образование и младежки дейности“. В първа категория „Доклад“ голямата награда спечели Симеон Симов от Първа езикова гимназия, във втора категория „Есе“ първо място бе отредено на Яна Раева от СУ „Георги Бенковски“ – гр. Троян, в трета категория първо място си поделиха за презентация/филм Стелиан Ганчев от Първа езикова гимназия, Велизар Зарков от СУ „Георги Бенковски“ – гр. Тетевен, Тимур Фехми и Ренета Трифонова от Първа езикова гимназия. Приза в четвърта категория „Драматизация“ взе Клуб „История“ към Първа езикова гимназия с откъс от повестта „Маминото детенце“ от Любен Каравелов, изпълнен от Франсис Исмаил, Марина Стефанова, Димана Желязкова, Даниел Александров и Самуил Горанов. Специалната награда на кмета Иван Портних бе връчена на Клуб „ИстОрика“ – СУ „П. Славейков“, гр. Кърджали.
В конкурса участваха 58 училища от 52 града от цялата страна с над 200 ученически  проекта, 32 от които бяха отличени, както и 22-ма учители – за отличната подготовка на учениците. Галерия!

октомври 2019

СРЕЩА С КОРЕЙСКИЯ ПОСЛАНИК

Негово Превъзходителство посланик Джънг Джин Гю удостои Първа езикова гимназия да участва в официален прием по случай националния празник на Република Корея. На срещата присъстваха Росица Стоева – ЗДУД, и Се Хи Ким – преподавател по корейски език. Изразено беше взаимнотo задоволство от нарастващия интерес на учениците от Първа езикова гимназия към корейския език и култура.
Подчертанo беше, че предстоящата 30-годишнина на българо-корейските отношения намира израз в дружбата и сътрудничеството между Първа езикова гимназия и Хана – гимназия от гр. Сеул.

юни 2019

СРЕЩА СЪС СОЛОМОН ПАСИ

Д-р Соломон Паси, президент на Атлантическия клуб в България, бе гост на Първа езикова гимназия  по повод  на 70-годишнината от създаването на НАТО и на 15 години от членството на България. По време на срещата с водещ Константи Праматаров (12.з), младежки посланик на НАТО,  бяха представени националните приоритети на България в областта на политиката за сигурност и отбрана и значението на НАТО за осигуряване и гарантиране на международната и националната стабилност.

НЕМСКИ ПРЕПОДАВАТЕЛИ В ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ

Първа езикова гимназия възобновява дългогодишната си традиция възпитаниците от немските паралелки да бъдат обучавани и от немски преподаватели. През учебната 2019/2020 г. Марко Кнюпел от гр. Хамбург (Германия) ще подпомага подготовката на учениците от DSD групите в 10., 11. и 12. клас  и ще преподава история на немски език. Програмата се осъществява съгласно спогодбата между Централната служба за обучение по немски език в чужбина (ZFA) и Министерството на образованието и науката в България. В обучението по немски език ще се включи и Вилма Каал от гр. Берлин (Германия) - доброволец и представител на Немската комисия към ЮНЕСКО.

ОБУЧЕНИЕ

„Училищните библиотеки и поколението Z – предизвикателства и възможности" бе темата на обучението с участието на представители на училищните библиотеки от Варна и региона.Теоретичният модул и практическите ситуации бяха фокусирани върху идентифицирането на иновативните услуги и подходи, които училищните библиотеки предлагат на поколението Z – на децата на новото хилядолетие, които живеят във високотехнологична среда, активно използват социалните медии, поддържат непрекъсната комуникация със света чрез технологиите. Лектор на форума бе доц. Наталия Георгиева от Цетъра за квалификация към Българската библиотечно-информационна асоциация.

май 2019

ДЕСЕТ НЕЗАБРАВИМИ ДНИ

Ученици от Първа езикова гимназия гостуваха на своите връстници от Хербартгюмназиум в гр. Олденбург, Германия през месец май. В рамките на провеждащия се на всеки две години културно-образователен обмен те имаха възможност да опознаят немската действителност чрез посещения в учебни часове, чрез  запознаване с важни забележителности на градовете Олденбург и Бремен, с незабравими моменти в интерактивния музей „Вселената“, с атрактивни експерименти в университета на гр. Олденбург. Акцент в програмата беше посещението на Националния парк „Ватенмеер“, където възпитаниците на Първа езикова гимназия усетиха пулса на Северно море. Пешеходният тур през приливно-отливната акватория „Ватенмеер“ бе неповторимо природно преживяване.

„ТОЗИ БЕЗКРАЕН СВЯТ“

В тринадесетото   издание на Националния литературен конкурс за създаване на авторски текстове на английски и немски език „Този безкраен свят”, организиран от Първа езикова гимназия, МОН и Фондация „Българска памет", участваха ученици от 18 административно-териториални области на страната и от Република Сърбия. „Огън” бе темата за 2019 г. с награден фонд 1900 лв., осигурен от Фондация „Българска памет" и Община Варна и разпределен между единадесетте лауреати, които получиха своите отличия на 4 юни 2019 г. в артсалона на Радио „Варна“. Участниците и гостите бяха поздравени от д-р Милен Врабевски – председател на Фондация „Българска памет", от Ирена Радева – началник-отдел в РУО, и от Веселин Василев – директор на Първа езикова гимназия.

СРЕЩА С ДМИТРИЙ ГЛУХОВСКИ

Дмитрий Глуховски – руски писател и журналист, гостува в Първа езикова гимназия в края на месец май. По време на срещата с автора на бестселъри, преведени на над 30 езика, бяха обсъдени въпроси, свързани с творческия процес за създаване на художествен текст и на компютърна игра. 

НА ДОБЪР ЧАС, ВИПУСК 2019!

234-ма зрелостници изпрати Първа езикова гимназия с тържествена церемония на 15 май. Випуск 2019 завършва учебната година с успех отличен 5,56. Отличниците са 145-ма, като 19 от тях са с успех отличен 6,00. Многобройни са постиженията на абитуриентите от училището с 54-годишна история, приемник на Първа мъжка гимназия – гр. Варна. Лауреати и победители в национални форуми по хуманитарни, природни и математически науки, носители на отличия в спортни състезания, артисти, художници, музиканти и певци са сред завършващите дванадесетокласници. Първа езикова гимназия се гордее със своите възпитаници. Галерия!

СРЕЩА С МИРОЛЮБА БЕНАТОВА

За трета поредна година Ученическата библиотека към Първа езикова гимназия печели участие в инициативата „Журналисти в училище" на Фонд „Валя Крушкина" към Фондация „Работилница за граждански инициативи". Лице на кампанията е Миролюба Бенатова – водещ разследващ журналист и носител на престижните награди „Черноризец Храбър" и „Валя Крушкина". Акценти в кампанията „Новина, но каква?!" са фалшивите новини и тяхното разпознаване. Срещата с Миролюба Бенатова на 15 май протече като откровен, непосредствен  диалог за журналистическата професия, за технологията на разследванията, за намирането на интересни социално значими теми, за ролята на четвъртата власт в осъществяването на граждански контрол и на взаимодействие с другите власти. Галерия!

БИБЛИОТЕЧНА ЛОТАРИЯ

Имената на печелившите в традиционната библиотечна лотария на Първа езикова гимназия бяха изтеглени на 9 май - Деня на Европа: Христина Симеонова (10.ж), Габриела Христова от (12.е), Жулиян Василев (12.ж), Деяна Денчева (11.в) и Гергана Рускова от (10.ж). Учениците получиха ваучери за закупуване на книги. Снимка!

ПРАЗНИЧЕН КОНЦЕРТ НА ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ

ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС ОТ ОБЩИНА ВАРНА!

На 8 май 2019 г. във Фестивалния и конгресен център  учениците, учителите и всички свързани с общността Първа езикова гимназия се радваха на Парада на звездите, в който участваха  изявени таланти на училището. С  музика и запленяващи гласове,  с вихрени танци  и с артистично слово звездните дарования  показаха, че гимназията е техен храм на духа, в който откриват началото на своя звезден път. Обединени от желанието да създадат истински празник на Първа езикова гимназия, участниците отправиха общо послание за трепетно очакване на тържествената 55-та годишнина, която ще бъде отбелязана през 2020 г. Галерия!

април 2019

„АЗ ВЯРВАМ И ПОМАГАМ 2“ - Сертификат

март 2019

„ЖУРНАЛИСТИ В УЧИЛИЩЕ“

Ученическата библиотека към Първа езикова гимназия спечели участие в инициативата „Журналисти в училище"  на Фондация „Работилница за гражданска инициатива" за трета пореден път. Тази година първият етап е онлайн обучение на тема „Как да въвеждаме темата за фалшивите новини в час“ с лектор водещата българска журналистка  Мария Чернева. Целта на форума е чрез проучване да се придобият умения за разпознаване на фалшивите новини, което ще помогне на младите хора да изградят критично мислене и активна гражданска позиция. Дипляна!

февруари 2019

СРЕЩА С ГЕНЕРАЛНИЯ КОНСУЛ НА САЩ

Първа езикова гимназия посрещна Вики Томсън, генерален консул на САЩ, на 27.02.2019 г. По време на нейната визита беше обсъдена темата за летните бригади като част от работата й. Атрактивните въпроси на учениците по различни житейски проблеми и изчерпателните отговори удължиха срещата много над определеното време. За най-активните участици генералният консул беше подготвил специални награди. Галерия!

СРЕЩА С НИКОЛАЙ ВАСИЛЕВ

Ученици и преподаватели от Първа езикова гимназия се срещнаха с Николай Василев - изявен възпитаник на гимназията, с успешна кариера в сферата на икономиката, на финансите и на висшата държавна администрация, който представи последната си книга „Кариера или не?". Анотацията породи интересна и полезна дискусия по различни въпроси за кариерното развитие на младите хора след завършване на средно образование. Бъдещите зрелостници получиха практични съвети, свързани с професионалното ориентиране, с избора на университет и с цялостното им кариерно израстване.Галерия!

декември 2018

ИНТЕРВЮ С КИАНА МИРМАДЖЛЕСИ

Първа езикова гимназия в гр. Варна тази година посрещна своя втори помощник-учител по английски език.

Здравей, Киана. Благодаря ти за това интервю. Би ли се представила с няколко думи?

Здравейте. Казвам се Киана Мирмаджлеси и съм помощник-учител по английски език в Първа езикова гимназия, гр. Варна. Завършила съм инженерна биомедицина в университата Рътгърс, щата Ню Джърси, в САЩ. Преподавам в 8. и 9. клас в гимназията. Освен това съм и ръководител на училищния отбор в българо-английското съзтезание по реч и дебати BEST. Toва е първото ми идване в България и съм изключително щастлива, че съм тук. Повече!

„ЗА ПАВЕЛ ОТ ПРИЯТЕЛИ“

Коледният благотворителен концерт на Първа езикова гимназия „За Павел от приятели“ се проведе на 13.12.2018 г. Събраната сума от 7 997 лв. е предназначена за лечението на нашия възпитаник  Павел Георгиев (9. б). Благодарим на всички всеотдайни ученици, преподаватели, родители и приятели на Първа езикова гимназия, които помогнаха да превърнем спектакъла в едно незабравимо преживяване с благородна мисия. Благодарим за протегнатата ръка на тези, които показаха съпричастност към общата кауза. Галерия!

ноември 2018

В ПАМЕТ НА ХРИСТО БОТЕВ

За втора поредна година Първа езикова гимназия организира Национална кръгла маса и Ученическа конференция, посветени на поета революционер Христо Ботев. Събитията са част от Националния исторически конкурс под надслов „170 години от рождението на Христо Ботев – 170 години път към свободата, път към безсмъртието“ и се проведоха в края на месец ноември под патронажа на Иван Портних – кмет на община Варна и РУО - Варна. Историческият форум постави своето начало във Варненския музей на Възраждането с откриването на изложба за Христо Ботев, придружена с беседа. Гости и водещи лектори на конференцията бяха Боян Ботйов, председател на Общонародна фондация „Христо Ботев“, д-р Милен Врабевски, председател на Фондация „Българска памет“, Младен Станев, председател на Асоциация на българите в чужбина, проф. д-р Пламен Митев и проф. д-р Димитър Веселинов от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, проф. Иван Русев, д-р Станка Димитрова, Мариана Николова и Кристина Спасова, историци от РИМ – Варна. В конкурса участваха 55 училища от 49 града от цялата страна с над 250 ученически проекта в категориите доклад, есе, презентация и драматизация/видеофилм. Галерия!

БЛАГОДАРСТВЕНО ПИСМО

Директорът на Първа езикова гимназия Веселин Василев получи поздравителен адрес от името на екипа на Фестивалния и конгресен център – гр. Варна, с благодарност към Надежда Георгиева (12. е) и Паола Захариева (12. г) за активната им доброволческа дейност по време на Международния филмов фестивал „Любовта е лудост“ 2018. Виж!

ОТЛИЧИЕ

Александър Габровски (10. з) е единственият ученик сред победителите в надпреварата за Национална  стипендия „С усилия към звездите" за 2018 г. в област „Литература“. В продължение на една година негов ментор  ще бъде писателят Георги Господинов.

юни 2018

УЧЕНИЦИ ОТ СИП ПО КОРЕЙСКИ ЕЗИК ГОСТУВАХА В ЮЖНА КОРЕЯ

Южна Корея - разказ от първо лице

ПОЕЗИЯ

Александър Габровски (9.з) представи първата си самостоятелна книга  „Истории от други светове", излязла от печат през м. февруари 2018 г. Младият творец, за когото животът е немислим без изкуство и въображение,  е многократен носител на призови награди в престижни национални литературни конкурси и стипендиант на МОН. Магдалена Маркова от Литературен клуб „Касталия" го определи  като обещаващ майстор на белия стих.

 
СРЕЩА С ДОМИНИК КАРИЛО 

Доминик Карило, автор на творбите  „Да бъдеш Франк Диего", „ Американо в чужбина", „Невероятният възход на Пако Джоунс"  и „Необичайните заподозрени", посети Първа езикова гимназия на 01.06.2018 г., за да се срещне с приятелите на книгата и четенето. Мероприятието - част от програмата на Международния литературен фестивал ВарнаЛит 2018, премина при изключителен интерес. Роденият в Сан Диего, Калифорния американски писател, преподавател по литература, спортист и музикант  отговори атрактивно и с видима удоволствие на многобройните въпроси на младите хора. Галерия!

май 2018

СРЕЩА С АЛЕК ПОПОВ

Вълнуваща и емоционална за учениците и учителите от Първа езикова гимназия бе срещата с един от най-четените, превеждани и продавани съвременни български писатели Алек Попов, член-кореспондент на БАН. Авторът на „Мисия Лондон", „Черната кутия", „Сестри Палавееви", „Пълен курс за напреднали“, „Спътник на радикалния мислител“, „Митология на прехода“, „Телесни плевели“, „Игра на магии“ и др. отговори на многобройните въпроси за пътя от идеята до книжното тяло, за творческите кризи, за превръщането на романа във филм, за най-новите си творчески проекти. Алек Попов подари на училищната библиотека последните си две книги „Сестри Палавееви по пътя към новия свят" и „Мръсни сънища". Галерия!

 
 „ЕВРОПЕЙСКИ ДЕН НА МОРЕТО”

„Нашите морета – тържество на българския морски дух и култура” е темата на лекцията във връзка с честването на „Европейския ден на морето”. В мероприятието участваха учениците от 10. г клас и преподавателите С.Шивачева, Д.Дарелова и Н.Димова. Лектор беше кдп Александър Александров, който е с дълогогодишен практически опит по море и с педагогически стаж в морската ни образователна система.
Показаната презентация предложи на учениците интересна информация за значението на световните морски ресурси в общественото развитие. Беше подчертано уникалното географско разположение на нашата страна, която чрез Черно море и река Дунав има достъп до Световния океан. Лекторът обърна внимание на някои основополагащи правни норми във връзка със статута на различните крайбрежни зони и с приноса на проф. Ал.Янков в разработването на Международната конвенция на ООН по морско право. Специално внимание беше отредено на нашите постижения в основаването и развитието на българската морска индустрия, култура и образование, които имат близо 140 годишна история, и на мястото ни като морска държава сред първите 50 в света. Бяха изтъкнати подвизите на мореплаватели като: кап.Т.Томов и част от екипажа загинали през Втората световна война в спасяването на Пирея от взривяване; ст. I ст. Д.Димитров от Военноморските сили; кап. Г.Георгиев за самотното си околосветско плаване, включено в книгата на „Гинес”; механик П.Петров, обявен за „Гражданин на Европа” заради участието си в спасяването на над 500 души от потъващия кораб „Коста Конкордия”; кап. В.Гаргов, гл.мех. Ив.Иванов и боцман Т.Тодоров, наградени от Международната морска организация за спасяването на 116 души край Австралия; и други.  
Учениците проявиха активност, като зададоха редица интересни въпроси, свързани с опазването на чистотата на моретата, с юрисдикцията на териториалните ни води, с безопасността на корабоплаването, с изучаването на морско право. Те получиха конкретни отговори и насоки за намирането на допълнителна информация. Лекцията завърши с пожелания за нови срещи по повод отбелязването на „Световния ден на океаните”, обявен от ООН.

ПОЧИСТВАНЕ НА ЧАСТ ОТ ГРАДСКИЯ ПЛАЖ

На 18 май следобед ученици от осми клас и преподавателите Н.Димова и Д.Дарелова от Първа езикова гимназия организираха почистване на част от градския плаж на гр. Варна. Към тях се присъедини и кап. Ал.Александров. Събитието е включено в програмата на Фестивала „Нашите морета” по случай честването на Европейския ден на морето. Участваха над 30 доброволци, които приеха задачата с разбиране и ентусиазъм. Пред одобрителните погледи и коментари на плажуващите учениците положиха усилия да почистят градския плаж в района от басейните „Приморски” до водната пързалка. За целта бяха осигурени необходимите принадлежности и предпазни ръкавици. Учениците бяха напътствани как да проведат ефективно почистването. Наред с това кап. Александров разясни как е възникнала идеята през май 2008 г. да бъде първото честване на Европейския ден на морето, приета с официален документ от Европейския парламент, Съвета на Европа и Европейската комисия. Дейността по почистването беше документирана със снимки и видеофилм.

 „ЕВРОПЕЙСКИ ДЕН НА МОРЕТО”

Във връзка с честването на Европейския ден на морето Първа езикова гимназия организира фестивал под надслов „Нашите морета”, включен в списъка на Европейската комисия. Посещение във Военноморския музей и почистване на част от градския плаж са две от събитията в програмата.
На 17 май ученици от осми клас на Първа езикова гимназия и преподавателите Н.Димова и Д.Дакова посетиха Военноморския музей, съпроводени от кдп Ал.Александров – морски посланик на Международната морска организация. От проведената беседа и от музейната експозиция учениците получиха интересна информация за първоначалното основаване на музея през 1883 г. в гр. Русе и за развитието на морските дейности по нашите земи от времето пр. Хр. до наши дни. Инициатор е организацията „Български народен морски сговор”, учредена през 1920 г. Нейните прояви са насочени към развитие на българската морска идея „Към морето и Дунава за напредък и прогрес”. С решение на Управителния съвет от август 1921 г. музейната сбирка е преместена от гр. Русе в гр. Варна. Музеят има закрита и открита изложбена част.
По-новата ни морска история започва веднага след освобождението от турско робство,  когато през 1879 г. също в гр. Русе е създаден военният флот на новоосвободеното българско княжество. Последва основаването на корабоплавателно предприятие и на морско училище. Развитието на флота, появата на първите пристанища в гр. Бургас и гр. Варна и разгръщането на редица морски дейности слагат началото на българската морска индустрия.
Чрез корабни модели са представени първите постижения на българското корабостроене след Освобождението. Тук е моделът на парахода „Борис” (1894) – първия кораб от състава на най-дълголетното корабоплавателно предприятие „Българско търговско параходно дружество.”
Представа за израстването и облика на формиращия се военен и граждански морски състав в края на ХІХ и в началото но ХХ век дават съхранените: униформи на видни български морски офицери; принадлежности към форменото облекло; учебна литература; дипломи от българското морско училище. Една от видните личности в българската военноморска история е контраадмирал Иван Вариклечков – първият български офицер с адмиралско звание, получено по време на действителна военна служба.
Фотоматериали, факсимилета на документи, предмети от корабоплаването и униформи показват участието на българския флот в Балканската война (1912 – 1913), в Първата световна война (1914 – 1918) и във Втората (1939 – 1944 ) световна война. Значително място е отредено на постиженията на българската морска индустрия и култура в годините след това, когато България се нарежда според класация на ООН между първите 50 морски държави. Овладяването на националните и международните морски ресурси се приема с приоритетно значение. Правилността на тази стратегия се доказва и сега, когато вече два програмни периода Европейският съюз поддържа важно значение за интегрираната морска политика и за управлението на крайбрежните зони за комплексното стратегическо развитие на обществата. Галерия!

 
ЧЕСТВАНЕ НА „ЕВРОПЕЙСКИЯ ДЕН НА МОРЕТО” В ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ

На 20 май 2008 г. ръководителите на Европейската комисия, Европейския съвет и Европейския парламент подписват съвместна декларация. В нея се изтъква важната роля, която играят океаните и моретата в ежедневието не само на крайбрежните общности, но и на всички граждани на Европейския съюз.  От всички заинтересовани участници - държавните институции, местните власти, академичния и неправителствения сектор, се очаква по-ефективно управление на крайбрежните райони, моретата и океанитзикова гимназия организират фестивал „Нашите морета”, който е включен в списъка на честванията в Европейския съюз. Програмата му съдържа:е, както и тяхното опазване. Същевременно е прието тази дата да бъде чествана като първия „Европейски ден на морето”. Оттогава в страните от Европейския съюз и на други места по света се организират различни събития с морски характер. Всяка година определен град от страна на Евросъюза става „морска столица”.
Тази година Европейският ден на морето ще се чества на 31 май и 01 юни. Европейската морска столица ще бъде гр. Бургас.
По този случай ръководството и учениците от Първа е
   1. Четвъртък, 17.05.2018 г. от 13:30 ч. - Посещение на Военноморския музей в гр. Варна;
   2. Петък, 18.05.2018 г. от 13:30 ч. - Почистване на част от плажната ивица на градския плаж;
   3. Понеделник, 28.05.2018 г. от 10:00 ч. - Лекция на тема „Нашите морета – тържество на българския морски дух и култура” - кдп Александър Александров, морски посланик на Международната морска организация;
    4. 11- 17.06.2018 г. – Изложба „Нашите морета“ – Артсалон на Радио „Варна”.
Замисълът е този фестивал да стане традиционен. Подрастващите да бъдат информирани относно стратегическото значение на морските ресурси за комплексното развитие на обществото, за възможностите, които предоставят моретата и океаните за изграждането на личността. Наред с това да бъдат отбелязани българските постижения в областта на морската култура и образование, които са основа за едно успешно социално развитие.

 
ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ ЧЕСТВА ДЕНЯ НА ЕВРОПА

Денят на Европа - 9 май, беше отбелязан с откриването на изложбата Ние и Европа" в Артсалона на Радио Варна”. За втора поредна година експозицията представи фотоси от участието на нашите ученици в редица европейски проекти, както и живописни платна на единадесетокласничката Яна Ким. Нели Димова разказа пред журналисти, че експозицията представя участието на ученици в пет различни проекта, реализирани на територията на над 15 държави в ЕС.
Евродепутатът Емил Радев награди победителите в конкурса за есе, организиран по повод на празника. Наградените ученици Константин Праматаров, Яна Спасова и Павло Славов ще посетят Брюксел по покана на нашия евродепутат.
Веселин Василев – директор на Първа езикова гимназия, подчерта, че качествата на възпитаниците на училището са високо ценени по света, но е важно също така те да продължат да градят нова България.
Лилия Христова - директор на общинската дирекция Образование и младежки дейности", поздрави учениците за активната работа по европейски проекти и им пожела да  носят с гордост името българи".
Сред гостите на изложбата бе и почетният консул на Италия в гр. Варна Антонио Таркуинио, който също поздрави учениците и техните учители по повод на Деня на Европа.
Наред с прекрасните творби на Яна на изложбата бяха представени и платна на морска тематика, които представляват естествена връзка с предстоящата програма на фестивала „Нашите морета”, организиран от училището за отбелязване на Европейския морски ден на 31 май и 01 юни.

 
БИБЛИОТЕЧНА ЛОТАРИЯ 2018

За втора поредна година в Деня на Европа бяха изтеглени имената на победителите в Библиотечната лотария 2018. Сред тях е и дългогодишният преподавател по български език и литература в Първа езикова гимназия  Маргарит Мерджанов. Наградите са ваучери за закупуване на книги, осигурени от Училищното настоятелство. Снимка!

април 2018

СРЕЩА С ДИЯН БОЖИДАРОВ

Зала 305 се оказа тясна да побере всички желаещи от Първа езикова гимназия да се срещнат с Диян Божидаров, кореспондент на вестник „Сега" за гр. Варна и два пъти носител на престижната журналистическа награда „Валя Крушкина"  в категория „Печат". След  филма „Как да разпознаем фалшивите новини" последваха въпроси за избора на професия, за подбора на темите на материалите, за свободата на словото. Божидаров, верен на журналистическия си усет, също задаваше въпроси на учениците - откъде се информират, какво четат, какво е отношението им към вестници. Срещата се реализира след одобрената кандидатура на Училищната библиотека пред инициативата „Журналисти в училище " на Фонд „Валя Крушкина - журналистика за хората" към Фондация „Работилница за граждански инициативи“.

МАРАТОН НА ЧЕТЕНЕТО

В деня на книгата и авторското право - 23 април, Клуб „Приятели на библиотеката" към Първа езикова гимназия се включи в отбелязването на инициативата с рецитиране на любими лирически творби и с представяне на сатирична публицистика. Младите приятели на словото и преподавателят по история и цивилизация Нели Димова ни върнаха към света на българската култура, в който да се чете, винаги е модерно.

ЕДИН НЕЗАБРАВИМ ДЕН

Ученици от Първа езикова гимназия с интереси в областта на историята, химията и географията участваха във вълнуваща образователна екскурзия до гр. Поморие.  В специално подготвено радиопредаване по време на пътуването бе поднесена информация за посещаваните обекти. След обиколката на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Свети Влас се породиха много идеи за подобряването на учебната среда. Пътуването продължи с посещение на античната куполна тракийска гробница Хероон.  В музея на солта участниците научиха още нещо за обикновената необикновена морска сол. С вдъхновено рецитирани стихове те се преклониха пред великия Яворов. Викторината с въпроси, свързани с посетените места, многото награди, усмивките и веселото настроение сложиха край на прекрасния ден. Галерия!

март 2018

ОТЛИЧИЯ

На Петдесетата национална олимпиада по химия и опазване на околната среда преподавателите от Първа езикова гимназия Маргарита Димитрова и Евелина Геловска са удостоени с плакети от МОН и РУО - Варна за дългогодишен принос в подготовката на ученици за национални състезания и олимпиади и за утвърждаване  на олимпиадата по химия и ООС.

февруари 2018

ЗАМЕСТНИК-ПОСЛАНИКЪТ НА САЩ В ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ

Мартина Стронг - заместник-посланикът на САЩ,  посети Първа езикова гимназия на 19.02.2018 г. По време на срещата с ученици от 11. и 12. клас бяха обсъдени въпроси, свързани с актуални международни проблеми. Директорът на Първа езикова гимназия Веселин Василев връчи плакет на училището на госпожа Стронг.

 
170 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ХРИСТО БОТЕВ - ТЕМАТИЧЕН БРОЙ 2 - ФЕВРУАРИ 2018

декември 2017

КОЛЕДЕН КОНЦЕРТ

Коледен благотворителен концерт по инициатива на Форум  „Възможност за бъдеще“ с участието на ученици от Първа езикова гимназия се състоя на 8.12.2017 г. във Фестивалния и конгресен център – Варна. Средствата от продажбата на билети и сумата, събрана в дарителските кутии, ще се използват в подкрепа на Националния благотворителен фестивал „Завинаги с нас“ за децата на загинали служители на МВР. Ръководството на Първа езикова гимназия изразява своята благодарност към всички учители и ученици, които допринесоха за осъществяването на благородната кауза, и поздравява талантливите участници в предколедното мероприятие за положените усилия и за блестящото им представяне. Галерия!

СТИПЕНДИЯ „НИКОЛАЙ ИВАНОВ“

На  6 декември 2017 г. – Никулден –  бяха връчени ежегодните стипендии на изявени ученици в областта на хуманитаристиката през предходната учебна година. Тези стипендии са учредени от Училищното настоятелство на Първа езикова гимназия в памет на Николай Иванов – възпитаник на училището и дългогодишен преподавател по български език и литература. Въз основа на показаните резултати (публикации, успешни участия в конкурси на различни нива, спечелени престижни отличия) бе прието следното :
Решение на  Организационния комитет за стипендия „Николай Иванов“, на Училищното настоятелство и на административното ръководство на Първа езикова гимназия – Варна
за удостояване на ученици от Първа езикова гимназия – Варна, проявили своите умения и талант в областта на личното творчество и хуманистиката и заслужили отличния в конкурса за стипендия „Николай Иванов“ за 2017 г.

I. Диплом, парична стипендия и звание „лауреат“ се присъждат на:
            1. Константин Ивайлов Иванов – VIII И клас – за постигнати високи резултати на Национално състезание по български език и литература и на Националната олимпиада по български език и литература, с които успешно поставя началото на своето присъствие като ученик на Първа езикова гимназия – Варна;
            2. Стефани Веселинова Ангелова IX Г клас  – за създадени талантливи художествени творби и за успешно участие във финалния етап на Националния конкурс за езикови компетентности по английски език – 2017 г.

II. Диплом, парична стипендия и звание „победител в конкурса“ се присъждат на:

  1. Радина Росенова Узунова - XI И клас – за постоянството при реализацията на таланта ? в областта на художественото творчество, изразяващ се в получените награди и отличия на местно и национално ниво, както и за творческите ? търсения и постижения в областта на журналистиката;

  2. Александър Тодоров Габровски - IX З клас - за проявения талант, оригиналното и запомнящо се създаване на художествени текстове, както и за успешното участие в местни и национални поетични конкурси.

  3. Деница Милкова Русева - Х Б клас – за проявения талант и високите творчески постижения, доказани в успешни участия и класирания на призови места на местни и национални конкурси в областта на художественото творчество.

   Училищно настоятелство на I EГ: Даниела Инджева – председател, Дечко Дечев – член
                                                      
    Директор на Първа езикова гимназия – Варна: В.Василев


                         От Орг.комитет: М.Мерджанов, Пл.Панчев – преподаватели по бълг.език и литература

Наградите бяха връчени от директора на Първа езикова гимназия В.Василев, от председателя на Училищното настоятелство Д.Инджева, от Д.Дечев – член на Настоятелството, и  от Ю.Боева – председател Обществения съвет на Първа езикова гимназия.
 Учениците и гостите на тържеството бяха поздравени с изпълненията на Мария Борисова и Румяна Георгиева.

Представяме първенците с кратки извадки от творчеството им.

... Едно от най-големите изпитания за хората е раздялата с миналото. То сякаш е до нас, но ни дели непреодолимо разстояние. Връщаме се назад, търсим спомените и живеем в тях, а сме слепи за онова, което ни предлага настоящето. Отчаяно се опитваме да върнем някои хора в живота ни, губейки други. Тази борба може да продължи със седмици, месеци, а дори и години. Докато се сражаваме с него обаче, губим представа за истинския свят. Забравяме целите си и се затваряме в себе си.
А истината е , че нещата никога не се случват по един и същи начин. И това е хубаво, защото така имаме възможност да се поучим от грешките си. Не мисля, че живеейки еднообразен живот, ние израстваме и придобиваме опит. Напротив, това се случва само и единствено с промяната, която, макар и малко плашеща, почти винаги е за добро.
Радина Узунова
   

Шумът от клюки.
Шумът от хорска злоба.
Шумът от фалш,
от глупава тревога.
Шумът от празни приказки,
безсмислени твърдения.
Шумът от обещания,
шумът от извинения...

Във тази френетична
симфония от звуци
ти губиш неусетно
морала и гласа си.
Изгубен, грохнал някъде
сам себе си не чуваш,
останал глух за съвест,
дълбоко в шум потъваш...
Деница Русева

Рисувам
Че всичко ще бъде наред,
ни казаха те,
че за добро, казаха,
когато свалиха звездите и облаците,
когато зазидаха хоризонта
и слънцето скриха,
а на негово място сложиха ново-
от лъскав неон,
когато
покриха небето с цимент,
когато прогониха вятъра.

И ето че днес,
в поредния ден
огрян от лъчите
на онова изкуствено слънце,
огласен от песента
на механичен птици,
рисувам по сивото,
бетонно небе
слънца, луни,
облачи, кучета,
деца и дървета,
къщи,
реки от звезди
и зелени планети.
Рисувам с цветовете
на своята душа.
Александър Габровски

юли 2017

КОРЕЙСКИ ЛЕТЕН ЛАГЕР 2017

Първа езикова гимназия е домакин за първи път на Корейски летен лагер в гр. Варна от 03.07. до 07.07.2017 г. От учебната 2016/2017 г. като СИП в училище се изучава корейски език. Целта на лагера е да се даде шанс за приложението на усвоения език от нашите ученици, като се мотивира включването и на други желаещи, да се научи повече за корейската култура и за корейския език. Във форума участват един професор и 15 учители от университет в Южна Корея. Ораганизатор на лагера е „Сдружение Корейски образователен център във Варна“.

юни 2017

ВИПУСК 2017

Първа езикова гимназия - Варна - изпрати поредния си випуск завършили и успешно дипломирали се свои възпитаници.

Ръководството на училището и целият преподавателски състав с удовлетворение отбелязват, че за поредна година резултатите на абитуриентите през курса на обучението им и след положените държавни зрелостни изпити нареждат Първа езикова гимназия сред най-успешните средни училища в страната .

Общ брой на явилите се ученици - 231, всички положили успешно задължителните изпити :

- държавен зрелостен изпит по български език и литература - среден успех много добър 5,41 и единадесето място в страната, на по-малко от 0,01 от десетия;

- държавен зрелостен изпит - предмет по избор - среден успех много добър 5,73 и четвърто място в страната.

Сред училищата в страната с над 200 випускници по успех по двата държавни изпита, както и по всеки от тях поотделно, Първа езикова гимназия е в призовата тройка.

Броят на учениците, постигнали отлична оценка /5,50 и повече/:

- по български език е 130 - 56,28%, от които 2 оценки 6,00;

- по втория задължителен изпит -212 - 91,78%, от които 51 са с оценка 6,00;

С отлични оценки и по двата предмета са 128 ученици - 55,41%.

Двама ученици са с по две максимални оценки /6,00 / -

- Елеонора Звездинова Стоилкова - 12.Ж клас и

- Борис Валентинов Савов - 12.И .

Средният успех от дипломите на завършилите випускници е отличен /5,59/. Този резултат е много близък до резултата от текущия успех на завършващите ученици /разликата е по-малка от 0,3/ - факт, който показва висок професионализъм, задълбоченост и принципност от страна на учителите при преподаването на учебния материал и последователност и упоритост при усвояването му от страна на учениците през целия курс на тяхното обучение.

Учениците от випуска показаха високи резултати, съизмерващи ги с най-добрите в страната, не само в класно-урочната работа, а и в многобройни състезания, конкурси и олимпиади на национално и международно равнище. Не е възможно да бъдат изброени постиженията на всички ученици през целия курс на обучение, затова ще отбележим само някои от последната година:

- Александра Петкова и колектив от 12.Г клас - лауреат на заключителния кръг на Национална олимпиада по гражданско образование за средношколци - 2017г., Благоевград;

- Траяна Карамихалева - 12.Б - лауреат на Националната олимпиада по английски език;

- Инна Стоянова - 12.Ж - нееднократен призьор на Националната олимпиада по немски език, първенец и лауреат за 2017г., победител в Националния конкурс за авторски художествен текст на немски език „Този безкраен свят“ - 2017г.;

- Екатерина Колева - 12.И - нееднократен призьор на Националната олимпиада по немски език, лауреат за 2017г., двукратен носител на стипендията „Николай Иванов“ за постижения в областта на хуманитаристиката, нееднократен призьор в Националния конкурс за авторски художествен текст на немско език „Този безкраен свят“ - 2017г.;

- Теодор Трендафилов - 12.Б - водещ състезател по баскетбол, нееднократен призьор на регионални и национални шампионати за средношколци , вкл. и през 2017г.;

- Виана Пешкова - 12.Ж - водеща състезателка в гимназиалния отбор по баскетбол - републикански шампион за 2017г….

… и много, много други.

Макар че посочените резултати не изчерпват постиженията на завършилите зрелостници от випуск 2017, те показват, че Първа езикова гимназия продължава непрекъсваната през всичките години на нейното съществуване традиция да бъде водещото учебно заведение в средното образование в града ни и да присъства устойчиво сред най-успешните училища в страната.

На добър час , към бъдещи успехи и удовлетворение от реализацията си, уважаеми абитуриенти от випуск 2017 на Първа езикова гимназия - Варна! Галерия!

 

БЛАГОДАРСТВЕНО ПИСМО

Виж!

„ЛЮБИМИ ПЕСНИ ОТ ЛЮБИМИ МЮЗИКЪЛИ И ФИЛМИ“

На 20.06.2017 г. във Варненския  археологически музей се проведе концерт на Музикално-театралната академия и Клуб „Приятели на мюзикъла“ от Първа езикова гимназия, озаглавен „Любими песни от любими мюзикъли и филми“ по програма „Варна – Европейска младежка столица 2017”.  Спектакълът  премина с изключителен успех с  участието на 11 изпълнители от Първа езикова гимназия от осми до единадесети клас.

СРЕЩА С ТЕОДОРА ДИМОВА

В рамките на инициативата „Варна - Европейска младежка столица“ на 31 май стартира Форум „ВарнаЛит 2017“. Гост на Първа езикова гимназия бе Теодора Димова - изтъкнатата съвременна писателка, утвърден драматург, общественик с активна гражданска позиция, дъщеря на класика на българската художествена литература Димитър Димов. Времето не стигна за всички въпроси към Теодора Димова, която сподели, че е изключително доволна от срещата с толкова интересни и активни млади хора, като им пожела успешна творческа кариера. Галерия!

май 2017

СРЕЩА С ПОСЛАНИКА НА САЩ

Посланикът на Съединените американски щати Ерик Рубин посети Първа езикова гимназия на 16.05.2017 г. В срещата взеха участие представители от всички класове, които с голям интерес обмениха опит с посланика и неговите колеги. След проведената дискусия с учениците по актуални теми делегацията се срещна с ръководството на Първа езикова. Галерия!

НЕМСКА ЕЗИКОВА ДИПЛОМA

За поредна година абитуриентите от Първа езикова гимназия получиха немските езикови дипломи в Градската художествена галерия на 15.05.2017 г. На тържествената церемония присъстваха родители, преподаватели и Константин Пригниц, консултант по немски език за Североизточна България, който лично връчи на зрелостниците удостоверенията. Първа езикова гимназия се гордее с постиженията на дванадесетокласниците, положили изпит за придобиване на немска диплома с резултати над средните за страната. Специални благодарности бяха изказани на преподавателите по немски език за подготовката - Мартина Тодорова, Росица Кирилова, Павлина Стоянова и Дарина Гаджева. Галерия!

СРЕЩА С ГЕНКА ШИКЕРОВА

След одобрената кандидатура на Училищната библиотека и Клуб „Приятели на библиотеката" за участие в инициативата „Журналисти в училище" към Фонд „Валя Крушкина" на Фондация „Работилница за граждански инициативи"  гост на Първа езикова гимназия бе Генка Шикерова. По време на срещата се дискутираха тънкостите на журналистическата професия, етапите на журналистическото  разследване, избора на темите за  разследване  и работата на  екипа, както и възможностите на журналистите да защитават правата  и интересите на гражданите. Галерия!

ПРАЗНИЧЕН КОНЦЕРТ

Общността на Първа езикова гимназия  тържествено отбеляза   петдесет и третата годишнина на елитното училище в зала 1 на Фестивалния и конгресен център на 10.05.2017 г. На концерта спектакъл под надслов „Полетът продължава – все напред и нагоре" над сто талантливи ученици  с песни на различни езици, с темпераментни танци и с атрактивни актьорски превъплъщения „летяха"  до  планетите на музиката, на птиците и на родното. Аплодисментите на  публиката  бяха  заслужената награда за положения труд на участниците и доказателство за колективното празнично настроение. Галерия!

КЛУБ „ПРИЯТЕЛИ НА БИБЛИОТЕКАТА“

На 9 май бяха определени печелившите в Библиотечна лотария 2017, инициирана от Клуб „Приятели на библиотеката" с подкрепата на Училищното настоятелство, чиято цел е популяризиране на дейността на Училищната библиотека и насърчаване на четенето. Церемонията води Дона Филчева, като щастливите имена изтегли Веселин Василев - директор на Първа езикова гимназия. На събитието  присъстваха писателите Силвия Чолева и Стефан Иванов. Галерия!

В СВЕТА НА ТВОРЧЕСТВОТО

В рамките на Европейската нощ на литературата в 11. в клас се проведе „Час на живо със съвременни български писатели“. Гостите на мероприятието Силвия  Чолева  и Стефан Иванов  четоха авторски текстове, както и творби от съвременни  европейски поети. Учениците се интересуваха от процеса  на писане, от пътя на един млад писател до публикуването на  свои творби, от любими автори и книги и от начините, по които  младите хора достигат  до света на художествената литература. Всички бяха единодушни, че един час не е достатъчен за опознаването на съвременната поезия. Стефан Иванов  дари на  Училищната библиотека книгата  си  с  поезия  „Навътре". Галерия!

април 2017

ПРИЯТЕЛИ НА БИБЛИОТЕКАТА

Петнадесетият юбилеен „Маратон на четенето" се проведе на 21 април в Първа езикова гимназия под инициативата на учениците от 10. ж с класен ръководител В. Попова. Към училищното мероприятие се включиха и други десетокласници с преподавател по български език и литература М. Мерджанов.
Клуб „Приятели на библиотеката" участва и в „Деня на отворените врати" на 22 април. Галерия!

март 2017

ДАРЕНИЕ

Дарение от Посолството на Република Корея обогати фонда на училищната библиотека. Учебниците и речниците ще помогнат на учениците, изучаващи корейски език, да обогатят своите лингвистични познания и умения. Книгите за природата, храната и традициите ще направят по-близка и разбираема тази далечна и екзотична страна. Галерия!

 
БЛАГОДАРНОСТ

февруари 2017

СРЕЩА С ХРИСТИЯН ОБЛАКОВ

На 27 февруари в Първа езикова гимназия се проведе емоционална среща с младия варненски юрист Християн Облаков, чиято благородна и вдъхновяваща мисия е да съхрани духа на Варна, популяризирайки архитектурното богатство и културните забележителности на черноморската столица. Вълнуващата презентация за архитекта на град Варна Дабко Дабко предизвика поредица от спомени и въпроси. Обещахме си „До нови срещи!“. Галерия!

ноември 2016

УЧИЛИЩЕН КЛУБ „ПРИЯТЕЛИ НА БИБЛИОТЕКАТА“

На 22 ноември се учреди Клуб „Приятели на библиотеката“ към Първа езикова гимназия. Клубът е отворен и всеки желаещ може да се присъедини. Основните цели са: популяризиране на ресурсите на библиотеката;  предизвикване на траен интерес към четенето; организиране на събития, свързани с книгите, литературата  и другите изкуства, срещи с творци; споделяне на лично творчество. Клубът ще има сбирки всеки вторник в голямото междучасие.
Първата инициатива на членовете ще бъде продажбата на  книги в рамките на Коледния базар за подпомагане на ученици от гимназията. Събирането на книги ще се проведе в периода 5 - 12 декември в училищната библиотека.
Да се чете е модерно!

октомври 2016

„ДАВАМЕ ПОВЕЧЕ“

„Даваме повече - be active" е мотото на кампанията, организирана от Българския спортен тотализатор чрез ДИСПОРТ, която има за цел да насърчи физическата активност и спорта сред младежите. Събитието се осъществява с подкрепата на Европейската комисия и на Съюза на европейските лотарии. В него  взеха участие ученици от различна възраст в час по физическо възпитание и спорт със съвместната изява на известни спортисти и музиканти. Гости на мероприятието бяха Лео Бианки, Ивайло Иванов - Играта, Емил и Гергана Костови - карате киокушин състезатели, които активно се включиха в игрите и демонстрациите  с много емоции, спортен дух, рекламни материали, автографи и снимки за спомен. 
В периода от 26.09.2016 г. до 20.03.2017 г. паралелно с кампанията ще се провежда и Националният ученически конкурс „Be aktive - Даваме повече". ПОВЕЧЕ!

юни 2016

75% ОТ ЗАВЪРШВАЩИТЕ ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ СА С ОТЛИЧНИ ДИПЛОМИ

Тържественото дипломиране на Випуск 2016 на Първа езикова гимназия се състоя по традиция в Английския двор на Варненския археологически музей, в чиято сграда до 1972 г. се е помещавало училището. Десетки ученици са наградени в пет различни категории – „Цялостен принос за развитието и утвърждането на авторитета на Първа езикова гимназия“, „Високи академични постижения“, „Постижения в сферата на изкуството“,  „Постижения в сферата на спорта“ и „Принос за развитието на общесвения живот на Първа езикова гимназия“.
223-мата зрелостници на училището с над половинвековна история са с най-високите постижения не само в гр. Варна, но и в цяла Северна България. Средният успех от дипломите е отличен 5,62 и показва повишаване на резултатите на завършващите  Първа езикова гимназия всяка следваща година.
Четирима ученици са пълни отличници както през петгодишния курс на обучение, така и на държавните зрелостни изпити - Петя Аджопова (12. б), Мирела Милева (12. ж), Лора Велева (12. и) и Теодора Събкова (12. ж). 169 абитуриенти - над 75%, завършват с отлична диплома, като 27 от тях са със среден успех отличен 5,95.
Безспорно високите резултати за пореден път доказват, че училището е еталон за качествено образование както във Варна, така и за цяла България. Половината от варненските зрелостници с две пълни шестици на матурите през 2016 г. са възпитаници на Първа езикова гимназия - Петя Аджопова (12.б), Магдалена Динева (12. в), Контсантин Койчев (12. д), Диляна Чирпанлиева (12. е), Мирела Милева (12. ж) и Лора Велева (12. и).
Учениците на гимназията достигат върхове и в средния успех на държавните зрелостни изпити по трите профилиращи предмета. На матурата по български език и литература общият успех на випуска е отличен 5,53, по английски език – отличен 5,69,  по немски език – отличен 5,70. Общо 45 са пълните шестици, като 22 от тях са по английски език, единадесет - по български език и литература, четири – по немски език, три – по математика, три – по биология и здравно образование, две – по химия и опазване на околната среда. Ростислав Колев (12. а) е със 100 точки на матурата по математика. Първа езикова гимназия се класира на шесто място в страната по успех на зрелостния изпит по български език и литература и по среден успех на втория задължителноизбирием държавен изпит, като отличните оценки са 343 от общо 428.
Директорът на Първа езикова гимназия Веселин Василев поздрави Випуск 2016 за изключителните резултати, които са поредният повод за гордост на всички преподаватели, и пожела на абитуриентите нови житейски постижения. Галерия!

НАЦИОНАЛЕН ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС

На 14 юни 2016 г. (вторник) от 14:30 ч. в Градската художествена галерия бяха наградени  лауреатите на Националния литературен конкурс за авторски художествени произведения на английски и немски език „Този безкраен свят“. Конкурсът, който тази година отбелязва десетото си издание, е  в памет на дългогодишните преподаватели по английски език Красимира Попова и по немски език и бивш директор на Първа езикова гимназия – Варна – Йордан Йорданов. Основен организатор на конкурса е Първа езикова гимназия – Варна, а съорганизатори – Фондация „Българска памет“, Министерство на образованието и науката и Община Врана.
През настоящата година в конкурса се съзтезаваха ученици от 21 административни области в България, като общият брой участници в двата профила – английски и немски език – бяха 94 с над 120 текста.
Лауреати на конкурса  за 2016 година са: (по азбучен ред)
Александра Пламенова  Стефанова  - Професионална гимназия по икономика – Русе;
Александър Бориславов  Прегьов  - СОУ „Кирил и Методий“ – Велинград;
Борис Бранимиров Ананиев – Американски колеж – София;
Борис Деянов Дечев  - ПМГ „Нанчо Попович“ –Шумен;
Георги  МладеновГеоргиев  - Езикова гимназия „Акад.Л.Стоянов“ Благовград;
Дилара Февзи Сарач – ГПЧЕ „Христо Ботев  - Кърджали;
Екатерина Иванова  Колева - Първа езикова гимназия – Варна;
Иванела Димитрова Арабаджиева- СОУ „Цанко Церковски – гр. Полски Тръмбеш;
Велина  Димитрова Атанасова – Първа езикова гимназия – Варна;
Инна Петкова Стоянова - Първа езикова гимназия – Варна;
Никълъс Крисчън Бринтнол – СОУ „Цанко Церковски – гр. Полски Тръмбеш;
Славяна  Дианова Червенкондева – ГПЗЕ „Захари Стоянов“ – Сливен;
Цвета Николаева Давидкова  - ГПЧЕ „Йоан Екзарх“ – Варна.
Председателят на Фондация „Българска памет“ д-р Милен Врабевски връчи на Венеция Цветанов Георгиева от Американски колеж – София - специалната награда на фондацията за текст с активна гражданска позиция. Галерия!

ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ - УЧИЛИЩЕ НА БЪДЕЩЕТО

Тържествената церемония по награждаването на училищата финалисти в конкурса „Училища на бъдещето“ за 2016 г. на  Фондация „Америка за България" се проведе на 09.06.2016 г. в гр. София. Проектът на Първа езикова гимназия – Езиков център „Първа“, впечатли журито с изключително високото качество на заложените идеи и получи финансиране в размер на 195 000 лева за трансформация на учебната среда и използването на съвременни образователни методи и технологии в учебния процес. Предстои стартирането на дейности по осъществяването на визията на гимназията за модерно обучение, като по разчети центърът ще отвори врати на 15 септември 2017 г.

май 2016

СРЕЩА С Д-Р СТЕФАН ТОШЕВ - ВНУК НА ЗВЕЗДНИЯ ГЕНЕРАЛ СТЕФАН ТОШЕВ

На 14.05.2016 г. в Първа езикова гимназия се проведе среща на ученици  с д-р Стефан Тошев - внук на генерал Стефан Тошев. Д-р Тошев разказа интересни случки от живота на своя дядо – генерал от българската пехота, един от звездните български военноначалници, под чието командване славната българска армия удържа епохални победи и не позволява нито едно нейно знаме да попадне в чужди ръце. Срещата е посветена на 100-годишнината от Тутраканската епопея. Генерал Стефан Тошев ръководи Трета българска армия, която през 1916 г. води успешни боеве на Добруджанския фронт.
„Дядо ми е голям българин, изключителен патриот. Роден през 1859 г. в Стара Загора. Син е на възрожденската учителка Анастасия Тошева. Участва като доброволец в Българското опълчение през Руско-турската война, участник е в Сръбско-българската война, Балканската война, Междусъюзническата война и Първата световна война“ - сподели доктор Тошев. Той говори и за книгите на своя родственик, които е преиздал: „Победени, без да бъдем бити”, „България над всичко” и „Писма от войната”.  Галерия!

 
СРЕЩА С БОРИСЛАВ ДРЯНОВСКИ

Ученици от 9., 10. и 11. клас на Първа езикова гимназия проведоха среща разговор с Борислав Дряновски, автор на книгата „История на Варна 1878-1944 г.”  в Музея за нова история на Варна, на която дискутираха развитието на града  през периода ХІХ-ХХ в. Борислав Дряновски отговори на интересните въпроси с любопитни факти от новата история на Варна. Учениците изгледаха филм за модернизацията и европеизацията на морския град, която започва още по времето на османското владичество през 30-те години на ХІХ в. Емоционалният разговор бе ползотворен за всички участници, които обещаха подобни срещи да се превърнат в традиция. Галерия!

 
ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ ИЗПРАТИ ВИПУСК 2016

223-ма зрелостници изпрати Първа езикова гимназия с тържествена церемония. Випуск 2016 завършва учебната година с успех отличен 5,65. Многобройни са постиженията на абитуриентите от училището с над 50-годишна история, приемник на Първа мъжка гимназия – гр. Варна. Лауреати и победители в национални форуми по хуматитарни, природни и математически науки, носители на отличия в спортни състезания, артисти, художници, музиканти и певци са сред завършващите дванадесетокласници. Галерия!

ГОДИШЕН КОНЦЕРТ

Празникът на Първа езикова е денят, в който Българската православна църква почита светите братя Кирил и Методий - 11 май. Традиционно по този повод се състоя годишният концерт на гимназията, който през 2016 г. се проведе в навечерието на празника - на 10 май от 17:30 ч. в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център. Както винаги входът беше свободен, залата - препълнена с възпитаници, преподаватели и наши приятели. Атрактивната литературно-музикална програма и този път се превърна в незабравимо преживяване за многобройната публика.
Огромни благодарности за всеотдайния труд на екипа и талантите, които направиха събитието толкова впечатляващо! Галерия!

април 2016

БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ

Традиционният Великденски благотворителен базар на Първа езикова гимназия се проведе на 26 и 27 април 2016 г. Благодарение на съпричастността и щедростта на всички ученици, преподаватели и служители, които се включиха в приготвянето и закупуването на различни сладки, соленки, напитки и други продукти, бе събрана сумата от 2338 лева - средства в подкрепа на наши ученици в неравностойно положение. 
Благодарим на Интеракт клуб - Варна, които също се включиха и помогнаха в инициативата през тази година. 

ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ

На 23 април за втори пореден път в Първа езикова гимназия се проведе Ден на отворените врати.  Ден за кандидат-гимназистите, за техните родители, за възпитаниците и приятелите на Първа-та гимназия на Варна. Учениците и преподавателите посрещнаха всички, които пожелаха да се потопят в пъстрия и различен свят на знанието, културата, творчеството и иновациите. Гостите разгледаха модерната материално-техническа база, получиха актуална информация за учебния план и за проекта Немска езикова диплома, станаха съпричастни на учебния процес, посетиха работата на клубовете и извънкласните дейности на гимназията. Галерия!

ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ Е ПОЛУФИНАЛИСТ В КОНКУРСА НА ФОНДАЦИЯ „АМЕРИКА ЗА БЪЛГАРИЯ“ – „УЧИЛИЩА НА БЪДЕЩЕТО“

"Фондация „Америка за България” има удоволствието да обяви 45-те полуфиналистите в конкурса „Училище на бъдещето” за модернизация на учебната среда и използване на съвременни образователни методи и технологии в учебния процес.
Общо 270 проектни предложения постъпиха в конкурса на Фондацията. Кандидатури пристигнаха от 133 различни населени места в България в две категории на искано финансиране: до 50 000 лв. и от 50 000 до 200 000 лв. 
На следващия кръг на конкурса продължават училища с изключителни идеи и силни ръководни екипи. Най-искрено Ви поздравяваме за успеха Ви!"

Прочети повече на сайта на фондация „Америка за България”!

март 2016

СРЕЩА РАЗГОВОР

Ученици от 11. и 12. клас на Първа езикова гимназия се срещнаха с Брайън Стимлър, съветник по обществените въпроси в посолството на САЩ в България, в Американската читалня на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков" на 30.03.2016 г. По време на срещата бяха обсъдени разнообразни теми - от висшето образование в САЩ до настоящите световни политически проблеми. Бр. Стимлър остана очарован не само от езиковите умения на нашите ученици, но и от познанията им по различните проблеми, като обеща да посети Първа езикова гимназия при следващото си гостуване в гр. Варна. 

ПРОЛЕТЕН ПРАЗНИК

Ученици от Първа езикова гимназия участваха във Второто издание на Празника на маската, маскарадния и сценичния костюм и народната носия на 26.03.2016 г. в гр. Варна. На Варненския карнавал те представиха за първи път градско облекло от началото на 20. век, както и коледарски, кукерски, лазарски костюм, уникален национален  костюм от тракийската етнографска група. Галерия!

 
СРЕЩА С ЕМИЛ РАДЕВ

На 21.03.2016г. ученици от Първа езикова гимназия проведоха дискусия с евродепутата Емил Радев, възпитаник на училишето. На срещата се обсъди съвременното положение в Европа и страната. Акцент се постави на бежанската криза и на възможността за адаптация на бежанците към европейските ценности. Учениците проявиха интерес към ролята на България в съвременната международна политическа и икономическа обстановка. След разговора за втора година евродепутатът Емил Радев обяви конкурс за написване на есе от единадесетокласниците на тема „Европа – граници и мостове”. Срокът за предаване на текстовете е 15.04.2016 г. Авторите на най-добрите ще бъдат наградени с посещение в Брюксел и Европейския парламент в навечерието на 24 май.

февруари 2016

януари 2016

БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ

Учениците, преподавателите и служителите на Първа езикова гимназия се включиха в дарителска кауза чрез събиране на пластмасови капачки за рециклиране. Със събраните средства ще се закупи нова медицинска апаратура за неонатологичните отделения на СБАГ „Проф. Д-р Д. Стаматов" и МБАЛ „Света Анна" - гр. Варна. 

Последвали примера на зрелостниците, сега и учениците от 11. клас в Първа езикова гимназия се включиха в събирането на продукти, необходими за нуждите на социалната кухня към църквата „Св. Архангел Михаил“, която осигурява топъл обяд на хора в неравностойно положение. Набавени бяха пакети боб и леща, олио и консерви. 
Всеки следващ месец в инициативата за подпомагане на кухнята ще се включва съответният випуск по низходящ ред - следващи са учениците от 10. клас.
Напомняме, че всеки, който има желание, може всяка събота да отиде в църквата на адрес ул. „27-ми юли“ №9 и да се включи в приготвянето/раздаването на храната.
Това е втората поредна година, в която Първа езикова гимназия дава своя принос за благородната инициатива.

декември 2015

„СЕДМИЧНИК“

Представяме ви блога на нашия дванадесетокласник Димитър Иванов (12. г), член на Ученическия съвет на гимназията, лауреат на стипендията „Николай Иванов“ и кандидат-студент за специалност „Журналистика“ в СУ „Св. Климент Охридски“:
https://sedmichnik.wordpress.com/

БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ

Първи от Първа езикова гимназия учениците от 12. клас събраха средства и закупиха необходимите продукти за приготвяне на коледни пакети от социалната кухня към църквата „Св. Архангел Михаил“ за хората в неравностойно положение, които я посещават. Набавени бяха разфасовки кашкавал, салам, мармалад, пастет, кроасани и вафли.
Всеки следващ месец в инициативата за подпомагане на кухнята ще се включва съответният випуск по низходящ ред - следващи са учениците от 11. клас.
Напомняме, че всеки, който има желание, може всяка събота да отиде в църквата на адрес ул. „27-ми юли“ №9 и да се включи в приготвянето/раздаването на храната.
Това е втората поредна година, в която Първа езикова гимназия дава своя принос за благородната инициатива.

СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С ХИВ И СПИН

Кампания, посветена на Световния ден за борба с ХИВ и СПИН, се проведе в Първа езикова гимназия на 1 декември. Доброволци от Училищния клуб по превенции  и от Младежкия червен кръст раздадоха рекламни материали и информираха ученици, преподаватели и служители от училището. Галерия!

октомври 2015

БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ

На 28 и 29 октомври 2015 г. се проведе благотворителен базар в помощ на 11 абитуриенти от Първа езикова гимназия, които са в неравностойно положение. Благодарение на съпричастността и щедростта на всички ученици, преподаватели и служители бе събрана сумата от 2232 лева.

МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН ЗА БОРБА С ТРАФИКА НА ХОРА

Училищният клуб по превенции към Първа езикова гимназия за пореден път организира информационна кампания, посветена на Международния ден за борба с трафика на хора.  Галерия!

август 2015

ПОЧЕТНО ОТЛИЧИЕ ЗА ДИРЕКТОРА НА ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ

Директорът на Първа езикова гимназия Веселин Василев е отличен с почетен знак - златен „За заслуги към Варна. Г-н Василев сподели, че приема наградата не толкова като личен приз, колкото като признание за работата на учителите и учениците в гимназията: „Завършил съм история във Великотърновския университет, след което 6 години бях уредник към Историческия музей във Варна. Започнах като учител в Четвърта езикова, след което се преместих в Първа езикова гимназия. Начело съм на гимназията от 1994 година. Тогава в училището имаше 52-ма учители и около 700 ученици. Сега преподавателите са 75-ма, а учениците - 1200. Реципрочно нараснаха и успехите. Въпреки че не съм завършил гимназията, си я обичам като моя.“

април 2015

50 ДРЪВЧЕТА ЗА 50 ГОДИНИ ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ

Алеята на Първа езикова гимназия бе открита официално на 24.04 2015 г. 50 ясенови дръвчета, засадени от учениците и учителите в навечерието на 50-годишния юбилей на училището, ще израснат пред Делфинариума  в Морската градина  на Варна.  Вдъхновени от примера на възпитаниците на Първа мъжка гимназия, осъществили преди близо век най-голямото благотворително залесяване в града, техните наследници с ентусиазъм, всеотдайност и настроение  възродиха традицията с обещанието  да се грижат за дръвчетата.
Вярваме, че ясенът - символ на устойчивост и дълголетие - ще пази следата, която поколения преподаватели и ученици на Първа езикова гимназия оставят в света и във времето.

декември 2014

БЛАГОДАРСТВЕНО ПИСМО ОТ ФОНДАЦИЯ „КАРИН ДОМ“

 

БЛАГОДАРСТВЕНО ПИСМО: Прочети!

юни 2014

ВИПУСК 2014

238 абитуриенти от Първа езикова гимназия получиха дипломи за завършено средно образование в зала „Пленарна“ на община Варна. В началото на церемонията с едноминутно мълчание бяха почетени жертвите на водното бедствие в квартал „Аспарухово“, след което всички присъстващи изпратиха дарителски sms в подкрепа на кампанията за подпомагане на пострадалите. Средният успех на Випуск 2014 е отличен 5.57. За отличен успех 6.00 петтима зрелостници бяха наградени от директора на училището Веселин Василев със златен медал и плакет и 19 зрелостници със златен медал. В навечерието на 50-годишния си юбилей училището отново е в десетката на националната класация на учебните заведения с най-високи резултати от държавните зрелостни изпити и на първо място в област Варна. Трима дванадесетокласници са с пълни шестици на двата изпитаКристиян Бегажев, Михаил Дишев и Цветелина Манушкина. Отличните оценки 6.00 са 26 – 9 по български език и литература, 9 по английски език, 6 по немски език и 2 по биология и здравно образование. Средният успех от матурите е най-обективният показател за придобитите знания и умения на зрелостниците в една от най-престижните гимназии в България: по български език и литература (238 зрелостници) – 5.49; по английски език (140 зрелостници) – 5.51; по немски език (68 зрелостници) – 5.63;  по математика (16 зрелостници) – 5.09; по биология – 5.75; по физика – 5.93; по химия – 5.81.

май 2014

,,УЧИЛИЩНИЯТ ДВОР - ЛЮБИМО МЯСТО НА УЧЕНИЦИТЕ"

От 15.05.2014 г. стартира проект към община Варна, Дирекция „Образование, младежки дейности и спорт" с предмет на дейност подобряване на условията за отдих в прилежащите училищни дворове, получени по единни разходни стандарти във функция  „Образование" за 2014 г., дейност 322, фонд „Резерв" - т.6. Наименованието на проекта е „Училищният двор - любимо място на учениците". Неговата  цел е озеленяване и подобряване  на еститическия вид на зелените площи в двора на гимназията. Краят на проекта е 31.10.2014 г

СРЕЩА С МИНИСТЪРА НА МОН

По покана на ръководството на 15 май 2014 г. в Първа езикова гимназия гостуваха министърът на образованието и науката проф. д-р Анелия Клисарова и варненският депутат Борислав Гуцанов – председател на парламентарната комисия за регионално развитие. На среща с учителската колегия бяха разисквани актуални въпроси на българското образование. Гостите се запознаха с материално-техническата база на училището и се ангажираха да окажат помощ за изграждането на актова зала на гимназията на мястото на бившия хранителен блок. В срещата взеха участие началникът на РИО – гр. Варна, Вецеслава Генова и старши експертът по организация на средното образование към РИО Ирена Радева.

БЛАГОДАРСТВЕНО ПИСМО: Прочети!

април 2014

„ЗА ЕЛЕНА И ПРИЯТЕЛИ”

На 29 април 2014 г. се проведе благотворителен концерт За Елена и приятели“, на който присъстваха родители, близики и приятели. Участниците в празничния спектакъл пяха, свириха и танцуваха в името на благородната кауза – Елена да бъде по-независима, пълноценна и да сбъдне мечтите си. Събраната сума е 5 873,70 лв. Трогнати от вниманието на ученици, родители, преподаватели и приятели, Елена и семейството й изразиха своята благодарност.

март 2014

БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ

Ученици от 10. ж клас на Първа езикова гимназия, придружени от педагогическия съветник Полина Стойнова, посетиха ДМСГД в кв. „Виница” и дариха на децата плюшени играчки, занимателни игри, книги и мартеници. Възпитаниците на дома получиха средства на стойност 174 лева за закупуване на плодове. Благотворителната инициативата се проведе във връзка с проект по немски език. Благодарим на всички за проявената съпричастност и щедрост.

декември 2013

„SOS-СЕМЕЙСТВА В РИСК"

Учениците от 10.в клас и единадесетокласниците с изучаване на немски език като първи чужд, които са автори на филма „Само завинаги",  посветен на жертвите на насилие и трафик на хора, благодарят на всички ученици и учители за тяхната съпричастност. От двете премиери се събра сумата от 805 лв. Дарението е връчено на фондация „SOS-семейства в риск" и ще се използва в помощ на приют за временно настаняване на жертви на трафик на хора.

ноември 2013

БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ

Учениците от 10. з клас на Първа езикова гимназия посетиха Дом за медико-социална грижа за деца (ДМСГД) в кв. „Виница”  на 20 ноември 2013 г. Те осъществиха благотворителна акция на стойност 206 лв., като дариха плодове, лечебна хумана и книги. Освен финансова подкрепа децата от дома получиха много внимание, топлина и грижа. Ръководството на ДМСГД изказва своята благодарност и се надява тази инициатива да има още последователи. 

БЛАГОДАРСТВЕНО ПИСМО - АКЦИЯ "ЖЪЛТИ СТОТИНКИ"

Още веднъж, благодарим от сърце!

БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ ЗА „НАДЕЖДА ЗА БЕЗПРИЗОРНИТЕ"

Учениците от 10. а клас в Първа езикова гимназия направиха дарение на Фондация за защита на животните „Надежда за безпризорните".  Само за няколко дена младите ентусиасти организираха и популяризираха благотворителната акция, като сами приготвиха сладкиши за базара. Благодарение на отзивчивостта на своите връстници и преподаватели беше събрана сумата от 330 лева, която на 03.11.2103 г. представители на класа предадоха лично на приюта за животни в село Кичево.  Там те се запознаха отблизо с животните и дейността на членовете на Фондацията, отдадени изцяло и само на грижите за безпризорните. „Знаем, че голяма част от обществото е негативно настроена по отношение на въпроса с бездомните животни и смятат, че организациите в тяхна защита са виновни, че поставят на първо място животните, а не хората, но това отношение според нас е плод на нежелание да се вникне и разбере същността на проблема. Но когато човек има добро сърце, той помага според възможностите си както на хората, така и на животните. В което ни убеждават и прекрасните млади хора от 10. а клас.", коментира председателят на Фондация  „Надежда за безпризорните" Есин Халид. Това е поредна благотворителна проява на възпитаниците от Първа езикова гимназия, за които милосърдието и добротворството нямат граници.

КАНДИДАТСТУДЕНТСКА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ОБУЧЕНИЕ ВЪВ ВВМУ "Н. Й. ВАПЦАРОВ"

Писмо до директора на Първа езикова гимназия г-н В. Василев от началника на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" кап. I ранг проф. д.в.н. Б. Медникаров

септември 2013

„КНИГА ЗА ВСЕКИ БЪЛГАРИН”

Във връзка с инициативата „Книга за всеки българин", осъществена в края на учебната 2012/2013г., при която бяха дарени книги от учениците и учителите на Първа езикова гимназия на българските общности в Украйна и Молдова, се получи благодарствено писмо от посланика на Република България в Република Молдова Георги Панайотов. Благодарим на господин посланика за съдействието по осъществяването на проекта, както и за сърдечното му обръщение. Благодарим и на всички ученици и учители, взели участие в благотворителното мероприятие:
Кристиян Бегажев - 12.а
Георги Богданов - 12.а
Стелияна Тончевска - 12.а
Евелина Йорданова - 12.а
Евелина Геловска- преподавател по химия и ООС
Ирена Радева - преподавател по география и икономика

март 2013

ФЕСТИВАЛ НА ТАЛАНТИТЕ

С огромен успех протече Вторият фестивал на талантите в Първа езикова гимназия - още по-грандиозен и по-мащабен от миналогодишния! За осъществяването му съдействаха учители, родители от Училищното настоятелство и най-вече талантливите участници. Категориите за изява бяха: музикални способности - вокални и инструментални изпълнения, дуети и рок групи; танцови умения - модерни и народни танци,  акробатика; фотография, изобразително изкуство и актьорско майсторство. Бяха представени късометражен филм, създаден изцяло от десетокласници от гимназията - „SPY HARD: Be the first", и кратка театрална постановка на немски език, подготвена от ученици от девети клас.
Концертът продължи дълго, но настроението се запази, благодарение на професионализма на Станимир Диков - учител по музика и един от главните организатори на Фестивала,  и на уменията на забавните водещи.
Раздадени бяха много награди за всяка категория, но най-голямо удовлетворение за участниците донесоха овациите и аплодисментите на публиката.
Благодарим на всички за помощта, старанието и незабравимото преживяване!

БЛАГОДАРСТВЕНО ПИСМО

февруари 2013

Уважаеми г-н  Василев,
Изказваме нашата искрена благодарност на учениците и училищното ръководство на Първа езикова гимназия за събраните средства за сина ни Михаил Митев от 6. г кл. на Трето ОУ „Ангел Кънчев”, болен от муковисцидоза.
Акцията бе организирана от педагогическия съветник г-жа Полина Стойнова и Ученическия съвет на гимназията.
Сумата от 1141 лева ще бъде използвана за закупуване на месечните лекарства на Михаил от чужбина.
Благодарим Ви от сърце!
С уважение и признателност:  Даниела Митева, Ивайло   Митев, Михаил  Митев

„МОЖЕМ ЗАЕДНО”

декември 2012

За поредна година ученици от Първа езикова гимназия с ръководители преподавателите Станимир Диков и Евелина Геловска се включиха в благотворителния концерт „Можем заедно” в подкрепа на над 150 деца със зрителни, ментални и физически затруднения. Училищното ръководство получи благодарствени писма  от училищното настоятелство и от  ръководството на СОУ за деца с нарушено зрение „Д-р Иван Шишманов“ - гр. Варна.
Участниците в концерта - Жасмина Темелкова (9.и), Георги Паскуали (10.а), Миглена Русева (10.г), Дани Иванова (12.а), Дани Йовчев (11.ж), Цветелина Александрова (8.б), Борис Савов (8.и), Гергана Урумова (8.и), Ирина Димитрова (8.и), Калояна Стоянова (8.и), Николета Цанкова (8.и), Александра Маринова (9.и), Стелияна Тончевска (11.а), Пламен Пенчев (11.а), Кристиана Хаджиларска (12.в) и Карло Драганов (12.в) -  заслужено получиха много аплодисменти, като показаха, че светът около нас  наистина ще бъде друг, ако подарим детска усмивка,  протегнем приятелска ръка и  вдъхнем надежда.

 
СРЕЩА С ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА БЪЛГАРСКИЯ ДУХОВЕН ЕЛИТ

Среща с известни български учени и интелектуалци се проведе в новата зала на Първа езикова гимназия в петък, 21 септември, от 14:30 ч. Участваха академик Георги Марков – историк, академик Константин Косев – историк, Петър Маринков – драматург, Панко Анчев – издател, Хайгашод Агасян – композитор и певец, Иван Гранитски – издател, Огнян Механджиев – художник. Те представиха новите си произведения пред ученици и учители от Първа езикова гимназия, Четвърта езикова гимназия, Пета езикова гимназия и Математическа гимназия. Направено беше дарение на книги за библиотеките на нашата гимназия и на другите училища. Срещата беше кратка, но много интересна и приятна за всички участници. Да си пожелаем още по-чести гостувания на представители на българския духовен елит в нашата гимназия! Снимки!


МИНАЛИ СЪБИТИЯ

 
 

Edexcel

toefl

 
15 септември
BUILDING
OLD BUILDING 3
OLD BUILDING 2
OLD BUILDING 1
 

Връзки

Начало | Новини | Ученици | Учители | Училищно настоятелство | Галерия | Правилник | За контакти
© 2004 - 2017 Първа езикова гимназия - гр. Варна