ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ

Официален сайт на ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ, гр.Варна

 

ПРОЕКТИ

 

„ЕРАЗЪМ+“

Стелиан Ганчев (11.з), Даниел Луканов (11.з), Габриела Йорданова (11.з), Мина Иванова (12.и), Ангелина Бумбалова (12.и), Елина Иванова (12.и), Елиана Янчева (12.и), Михаела Ангелова (12.з), Тина Панова (12.и), Аделина Стаменова (12.д), Мария Пенева (12.д) и Калина Паунова (12.д)  под ръководството на преподавателите Деница Караденчева и Светла Пенчева представиха успешно Първа езикова гимназия по проект „Еразъм +“ „Prejudice Conscience II: Healthy and responsible (online) behavior” в периода от 7 до 13 октомври 2019 г. в гр. Тройсдорф, Германия. В продължение на една седмица учениците представиха своите изработени продукти, разискваха теми, свързани със значението на дигиталния отпечатък в интернет, неговите положителни и отрицателни аспекти и даваха предложения как можем да бъдем добри дигитални граждани. През месец март 2020 г. Първа езикова гимназия ще бъде домакин на следващата проектна среща, в която ще вземат участие нашите партньори от Германия и Турция. 

 
МЕЖДУНАРОДЕН СИМПОЗИУМ В ЮЖНА КОРЕЯ

Х-ият Международен симпозиум на тема „Етичната употреба на изкуствения интелект“ се проведе в град Сеул,  Южна Корея от 20.07. до 31.07.2019 г. Във форума с домакин „Хана училище“  участваха преподаватели и ученици от Япония, Тайланд,  Хон Конг, Китай и България. Ръководители  на българската  група бяха  Росица Стоева – ЗДУД в Първа езикова гимназия, и Ким Се Хим – преподавател по корейски език в Първа езикова гимназия. Нашите представители подготвиха и презентираха на английски език теми, свързани с изкуствения интелект: Миа Милтиядова – 11.а клас, Яна Желязкова – 11.е клас, Ина Славчева – 10.а клас, Мария Маринова – 10.и клас, Деяна Денчева – 11.в клас,  Димана Желязкова – 10.а клас, Паолина Георгиева – 12.б клас, Деа Панайотова – 12.д клас. В своите компетентно представени доклади те защитиха тезата, че изкуственият интелект вече не може да се счита за технология на бъдещето, защото оформя ежедневието ни и значително допринася за това. Може да не го осъзнаваме, но вече е навлязъл в нашия живот под формата на телефони, на SIRI, Alexa и Google. Ученицте разгледаха обстойно ролята на роботите  и  AI (Artificial intelligence) в света, как хората да подобрят възможностите на тези мощни творения и да се възползват от тях. Същевременно същестува отговорност от страна на всички нас да можем да  разберем в кой момент те  могат да представляват заплаха за човечеството.
Концепцията за правата на роботите се отнася до морални задължения, които хората трябва да имат към създадените машини.  Поради това, че някои учени открито подкрепят навлизането на роботите в живота, други предупреждават за опасности. Повечето обаче определят роботите като машини, които са програмирани да извършват определени полезни дейности.
Въпросът, който вълнува човечеството, е дали можем да се свързваме емоционално с машината. Професор Хюсеин Абас от UNSW Канбера изразява силни аргументи в полза на правата на роботите. Той е на мнение, че е „морално задължение на хората да ги защитават, проектират, да ги предпазват от злоупотреби и да бъдат хармонизирани от човечеството“. Предоставянето на права на роботите би им дало усещане за сигурност без нужда от човек. Това, че роботите все повече наподобяват на хора, следва да им се предоставят същите права като техните. Други са на мнение, че постнавяйки ги на едно и също ниво, човешкото достойнство би се влошило.
Разгледана бе и темата, която засяга метод за работа  „Дийп Лърнинг“ – близък до човешкия мозък. Той има за задача да възпроизведе гъста мрежа от неврони. Чрез работа с няколко потока данни едновременно компютрите могат да намалят значително времето, необходимо за обработване на данните. По този начин „Дийп Лърнинг“ позволява на машини да изпълняват сложни задачи, за които са били тренирани като например гласово и визуално разпознаване.
Освен презентациите участниците представиха в песни и танци своите държави. Възпитаниците на Първа езикова гимназия изпълниха народни танци и запознаха участниците във форума с великолепната природа и с традициите на българския народ.
Учениците от България гостуваха последната вечер  в семействата на своите приятели от Република Корея, като особено емоционална беше раздялата. Подобни изяви създават възможност не само за участие в подобни събития, но и за създаването на добри взаимоотношения.
Гостуването приключи с петдневна обиколка на забележителни места в гр. Сеул, с незабравими преживявания от прекрасната нощна разходката по река Хан. Галерия!

„ЕРАЗЪМ +“

В специализираното предаване за образование „Знание.БГ“ по Националната телевизия БНТ 2 беше излъчен репортаж с участието на възпитаници на Първа езикова гимназия, на представители от Германия и Турция по международния проект „Prejudice Conscience II: Healthy and responsible online behaviour“ от програмата „Еразъм +“.  Учениците представиха идеите си за справяне с насилието във виртуалния свят с помощта на куклен театър. Следващата проектна среща ще се проведе  през месец октомври в Германия, където участниците ще работят по втория модул от проекта с помощта на преподавателите Деница Караденчева и Светла Пенчева.

ПРОЕКТ „ЕРАЗЪМ +“

Ученици от Германия и Турция гостуваха на Първа езикова гимназия по проект „Еразъм +“ в периода от 10.03. - 15.03.2019 г. Заедно с българските представители, сред които: Белла Тинчева (11.б), Калина Паунова (11.д), Филипа Радилева (11.д), Мария Пенева (11.д), Мартин Карастоянов (11.д), Аделина Стаменова (11.д), Никола Учкунов (11.д), Мая Павлова (11.з), Мина Иванова (11.и), Ангелина Бумбалова (11.и), Елина Иванова (11.и), Елиана Янчева (11.и), Михаела Ангелова (11.и), Тина Панова (11.и), Мариана Койчева (11.и), Габриела Йорданова (10.з), Даниел Луканов (10.з) и Стелиан Ганчев (10.з), те участваха в дискусии на актуални теми като „Безопасен интернет” и „Здравословно интернет поведение”. Освен обучителната част на гостите бе предоставена възможността да опознаят гр. Варна и околностите му. Възпитаниците на Първа езикова гимназия с ръководители Светла Пенчева и Деница Караденчева ще посетят Германия, където ще продължат работата по проекта.
Галерия!

МЕЖДУНАРОДЕН ПРОЕКТ

В периода от 11.03.2019 г. до 14.03.2019 г. Първа езикова гимназия ще бъде домакин на първата работна седмица по международния проект „Prejudice Conscience II: Healthy and responsible online behaviour“, който е част от Erasmus+. Във форума ще вземат участие ученици  от три европейски държави, сред които Германия, Турция и България. По време на срещата ще бъдат обсъдени теми, свързани с кибернасилието и безопасното сърфиране в интернет пространството.
За повече информация относно проекта, можете да посетите следния web адрес:
https://divpre.eu/

ОБМЕН

Преподавателят по немски език Станимира Мирчева успешно участва в поредица от открити уроци (Хоспитация) през месец ноември с цел обмяна на опит между учители в гимназия „Имануел Кант“, гр. Лахендорф, провинция Долна Саксония,  Германия. Програмата се осъществява с помощта на  Министерството на външните работи и  на Министерството на културата на Германия, на Посолството на Република Германия в България и на Службата за педагодически обмен. Ст. Мирчева представи Първа езикова гимназия и наблюдава учебния процес в гимназията, като участва в извънкласни дейности и в различни училищни мероприятия. Общите впечатления от гимназията, колегиума и учебния процес са много добри и перспективата е Първа езикова гимназия да осъществи контакт с цел обмяна на опит и добри практики както в преподаването на чужди езици, така и в успешното прилагане на дигитални технологии, тъй като гимназия „Имануел Кант“ използва успешно IPad устройства в учебния си процес. Освен това училището разполага с нова и модерна училищна база, сътрудничи си с редица партньорски училища, с които провежда образователни обмени, както и успешни проекти по европейски програми като „Еразъм +“.  
Снимки и линк на гимназията:  
http://www.gymnasium-lachendorf.de/schulinfos/gebaeude-raeume-und-schulhof/

ЕРАЗЪМ ПЛЮС

Преподаватели от Първа езикова гимназия участваха в проектна среща „Еразъм +“ в град Бурса, Tурция на тема “Prejudice Conscience II: Healthy and responsible (online) behavior” в периода 10.12. - 15.12.2018 г. Обсъдени бяха проектните дейности и предстоящите срещи.
Първа езикова гимназия ще посрещне своите партньори от Германия и Турция през месец април 2019 година. Галерия! 

Преподаватели от Първа езикова гимназия участваха в проектна среща „Еразъм +“ в град Бурса, Турция в периода 08.10 .-13.10.2018 г. Училището ни е одобрено за включване в следващ проект на тема Prejudice Conscience II: Healthy and responsible (online) behavior. Галерия!

РАБОТА ПО ПРОЕКТ

За поредна година Хербартгюмназиум гостува на Първа езикова гимназия от 16.09. до 27.09.2018 г. Групата от 13 немски ученици с ръководители Ина Геринг и Хелмут Вестерхолт бе посрещната и приета сърдечно от 14 възпитаници на нашата гимназия от 10. и 11. клас и от техните родители, както и от ръководителите на проекта Мария Симеонова и Полина Стоянова. Целите и тази година бяха създаване на нови контакти, използване на придобитите знания по немски език в училище и посещение на забележителности във Варна и околността. Немските ученици участваха активно в учебните часовете по немски език, като имаха възможността да провеждат дискусии с българските си връстници по теми, вълнуващи младите хора. Част от обмена е и съвместен проект по инициативата Училища: Партньори на бъдещето на PAD - службата за международен обмен и международно сътрудничество в училищния сектор. В началото на май 2019 г. българската група ще посети Олденбург. Галерия!

„ЕВРОПЕЙСКИ ДЕН НА МОРЕТО”

„Нашите морета – тържество на българския морски дух и култура” е темата на лекцията във връзка с честването на „Европейския ден на морето”. В мероприятието участваха учениците от 10. г клас и преподавателите С.Шивачева, Д.Дарелова и Н.Димова. Лектор беше кдп Александър Александров, който е с дълогогодишен практически опит по море и с педагогически стаж в морската ни образователна система.
Показаната презентация предложи на учениците интересна информация за значението на световните морски ресурси в общественото развитие. Беше подчертано уникалното географско разположение на нашата страна, която чрез Черно море и река Дунав има достъп до Световния океан. Лекторът обърна внимание на някои основополагащи правни норми във връзка със статута на различните крайбрежни зони и с приноса на проф. Ал.Янков в разработването на Международната конвенция на ООН по морско право. Специално внимание беше отредено на нашите постижения в основаването и развитието на българската морска индустрия, култура и образование, които имат близо 140 годишна история, и на мястото ни като морска държава сред първите 50 в света. Бяха изтъкнати подвизите на мореплаватели като: кап.Т.Томов и част от екипажа загинали през Втората световна война в спасяването на Пирея от взривяване; ст. I ст. Д.Димитров от Военноморските сили; кап. Г.Георгиев за самотното си околосветско плаване, включено в книгата на „Гинес”; механик П.Петров, обявен за „Гражданин на Европа” заради участието си в спасяването на над 500 души от потъващия кораб „Коста Конкордия”; кап. В.Гаргов, гл.мех. Ив.Иванов и боцман Т.Тодоров, наградени от Международната морска организация за спасяването на 116 души край Австралия; и други.  
Учениците проявиха активност, като зададоха редица интересни въпроси, свързани с опазването на чистотата на моретата, с юрисдикцията на териториалните ни води, с безопасността на корабоплаването, с изучаването на морско право. Те получиха конкретни отговори и насоки за намирането на допълнителна информация. Лекцията завърши с пожелания за нови срещи по повод отбелязването на „Световния ден на океаните”, обявен от ООН.

ПОЧИСТВАНЕ НА ЧАСТ ОТ ГРАДСКИЯ ПЛАЖ

На 18 май следобед ученици от осми клас и преподавателите Н.Димова и Д.Дарелова от Първа езикова гимназия организираха почистване на част от градския плаж на гр. Варна. Към тях се присъедини и кап. Ал.Александров. Събитието е включено в програмата на Фестивала „Нашите морета” по случай честването на Европейския ден на морето. Участваха над 30 доброволци, които приеха задачата с разбиране и ентусиазъм. Пред одобрителните погледи и коментари на плажуващите учениците положиха усилия да почистят градския плаж в района от басейните „Приморски” до водната пързалка. За целта бяха осигурени необходимите принадлежности и предпазни ръкавици. Учениците бяха напътствани как да проведат ефективно почистването. Наред с това кап. Александров разясни как е възникнала идеята през май 2008 г. да бъде първото честване на Европейския ден на морето, приета с официален документ от Европейския парламент, Съвета на Европа и Европейската комисия. Дейността по почистването беше документирана със снимки и видеофилм.

„ЕВРОПЕЙСКИ ДЕН НА МОРЕТО”

Във връзка с честването на Европейския ден на морето Първа езикова гимназия организира фестивал под надслов „Нашите морета”, включен в списъка на Европейската комисия. Посещение във Военноморския музей и почистване на част от градския плаж са две от събитията в програмата.
На 17 май ученици от осми клас на Първа езикова гимназия и преподавателите Н.Димова и Д.Дакова посетиха Военноморския музей, съпроводени от кдп Ал.Александров – морски посланик на Международната морска организация. От проведената беседа и от музейната експозиция учениците получиха интересна информация за първоначалното основаване на музея през 1883 г. в гр. Русе и за развитието на морските дейности по нашите земи от времето пр. Хр. до наши дни. Инициатор е организацията „Български народен морски сговор”, учредена през 1920 г. Нейните прояви са насочени към развитие на българската морска идея „Към морето и Дунава за напредък и прогрес”. С решение на Управителния съвет от август 1921 г. музейната сбирка е преместена от гр. Русе в гр. Варна. Музеят има закрита и открита изложбена част.
По-новата ни морска история започва веднага след освобождението от турско робство,  когато през 1879 г. също в гр. Русе е създаден военният флот на новоосвободеното българско княжество. Последва основаването на корабоплавателно предприятие и на морско училище. Развитието на флота, появата на първите пристанища в гр. Бургас и гр. Варна и разгръщането на редица морски дейности слагат началото на българската морска индустрия.
>Чрез корабни модели са представени първите постижения на българското корабостроене след Освобождението. Тук е моделът на парахода „Борис” (1894) – първия кораб от състава на най-дълголетното корабоплавателно предприятие „Българско търговско параходно дружество.”
>Представа за израстването и облика на формиращия се военен и граждански морски състав в края на ХІХ и в началото но ХХ век дават съхранените: униформи на видни български морски офицери; принадлежности към форменото облекло; учебна литература; дипломи от българското морско училище. Една от видните личности в българската военноморска история е контраадмирал Иван Вариклечков – първият български офицер с адмиралско звание, получено по време на действителна военна служба.
Фотоматериали, факсимилета на документи, предмети от корабоплаването и униформи показват участието на българския флот в Балканската война (1912 – 1913), в Първата световна война (1914 – 1918) и във Втората (1939 – 1944 ) световна война. Значително място е отредено на постиженията на българската морска индустрия и култура в годините след това, когато България се нарежда според класация на ООН между първите 50 морски държави. Овладяването на националните и международните морски ресурси се приема с приоритетно значение. Правилността на тази стратегия се доказва и сега, когато вече два програмни периода Европейският съюз поддържа важно значение за интегрираната морска политика и за управлението на крайбрежните зони за комплексното стратегическо развитие на обществата. Галерия!

ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ ЧЕСТВА ДЕНЯ НА ЕВРОПА

Денят на Европа - 9 май, беше отбелязан с откриването на изложбата Ние и Европа" в Артсалона на Радио Варна”. За втора поредна година експозицията представи фотоси от участието на нашите ученици в редица европейски проекти, както и живописни платна на единадесетокласничката Яна Ким. Нели Димова разказа пред журналисти, че експозицията представя участието на ученици в пет различни проекта, реализирани на територията на над 15 държави в ЕС.
Евродепутатът Емил Радев награди победителите в конкурса за есе, организиран по повод на празника. Наградените ученици Константин Праматаров, Яна Спасова и Павло Славов ще посетят Брюксел по покана на нашия евродепутат.
Веселин Василев – директор на Първа езикова гимназия, подчерта, че качествата на възпитаниците на училището са високо ценени по света, но е важно също така те да продължат да градят нова България.
Лилия Христова - директор на общинската дирекция Образование и младежки дейности", поздрави учениците за активната работа по европейски проекти и им пожела да  носят с гордост името българи".
Сред гостите на изложбата бе и почетният консул на Италия в гр. Варна Антонио Таркуинио, който също поздрави учениците и техните учители по повод на Деня на Европа.
Наред с прекрасните творби на Яна на изложбата бяха представени и платна на морска тематика, които представляват естествена връзка с предстоящата програма на фестивала „Нашите морета”, организиран от училището за отбелязване на Европейския морски ден на 31 май и 01 юни.

ЧЕСТВАНЕ НА „ЕВРОПЕЙСКИЯ ДЕН НА МОРЕТО” В ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ

На 20 май 2008 г. ръководителите на Европейската комисия, Европейския съвет и Европейския парламент подписват съвместна декларация. В нея се изтъква важната роля, която играят океаните и моретата в ежедневието не само на крайбрежните общности, но и на всички граждани на Европейския съюз.  От всички заинтересовани участници - държавните институции, местните власти, академичния и неправителствения сектор, се очаква по-ефективно управление на крайбрежните райони, моретата и океанитзикова гимназия организират фестивал „Нашите морета”, който е включен в списъка на честванията в Европейския съюз. Програмата му съдържа:е, както и тяхното опазване. Същевременно е прието тази дата да бъде чествана като първия „Европейски ден на морето”. Оттогава в страните от Европейския съюз и на други места по света се организират различни събития с морски характер. Всяка година определен град от страна на Евросъюза става „морска столица”.
Тази година Европейският ден на морето ще се чества на 31 май и 01 юни. Европейската морска столица ще бъде гр. Бургас.
По този случай ръководството и учениците от Първа е
   1. Четвъртък, 17.05.2018 г. от 13:30 ч. - Посещение на Военноморския музей в гр. Варна;
   2. Петък, 18.05.2018 г. от 13:30 ч. - Почистване на част от плажната ивица на градския плаж;
   3. Понеделник, 28.05.2018 г. от 10:00 ч. - Лекция на тема „Нашите морета – тържество на българския морски дух и култура” - кдп Александър Александров, морски посланик на Международната морска организация;
    4. 11- 17.06.2018 г. – Изложба „Нашите морета“ – Артсалон на Радио „Варна”.
Замисълът е този фестивал да стане традиционен. Подрастващите да бъдат информирани относно стратегическото значение на морските ресурси за комплексното развитие на обществото, за възможностите, които предоставят моретата и океаните за изграждането на личността. Наред с това да бъдат отбелязани българските постижения в областта на морската култура и образование, които са основа за едно успешно социално развитие.

ПРОЕКТ „ЕРАЗЪМ +“

Елина Иванова, Виолина Тотева, Мариана Койчева, Тина Панова, Мая Павлова, Мина Иванова, Елиана Янчева и Даниел Симеонов от 10.и клас под ръководството на Светла Пенчева представиха Първа езикова гимназия по проект Еразъм + (Pejudice&Conscience). В периода 11.03. - 18.03.2018 г. в град Кьолн, Германия представителите от Турция, Унгария и България обсъждаха теми, свързани с културните различия, тормоза в училище и как той може да бъде предотвратен. Домакините от Германия запознаха участниците със своята култура, показаха им забележителностите в града, успяха да ги приобщят към своето ежедневието. Галерия!

******************************

Филипа Радилева (10.д), Милена Дяволова (10.д) и Мина Иванова (10.и) под ръководството на преподавателите Светла Пенчева и Гергана Герова представиха успешно Първа езикова гимназия по проект „Еразъм +“ (Living in a smart environment) през периода от 26 февруари до 2 март  2018 г. в град Оулу, Финландия.  По време на срещата бяха обсъдени теми, свързани със зелените площи около училището, с бъдещия облик на планетата Земя през 2030, с подобряването  на условията за хора с ограничени физически способности в учебните заведения. Партньорите от Финландия запознаха участниците във форума със своята култура и начин на живот, любезно приемайки ги в своите домове. Галерия!

НЕМСКИ ЕЗИК

Учениците от 11. DSD клас с ръководител Полина Стоянова започнаха работа по дигиталния проект „Don@u Online“. В проекта, в който Първа езикова гимназия участва за първа година, са включени държавите, през които минава река Дунав. Неговата цел е груповата работа в платформа, като нашите ученици са в група с унгарски и хърватски връстници, с които съвместно трябва да изработят продукт на тема „Следване и реализация в Европа“. Двама единадесетокласници ще имат възможността да участват в младежки лагер от 05.07. до 11.07.2018 г. в гр. Улм, Германия, където ще  представят крайния си продукт, изработен до края на месец март.

 
ПРОЕКТ „ЕРАЗЪМ +“

В периода 14.10. - 22.10.2017 г. група от ученици от Първа езикова гимназия взе участие в дейности по проект „Еразъм +“ на територията на Унгария. След като посетиха прекрасната Будапеща, Мина Иванова, Елина Иванова, Ангелина Бумбалова, Свилена Димова и Михаела Ангелова от 10. и клас и Даниел Луканов и Стелиан Ганчев от 9. з клас с ръководител Светла Пенчева се отправиха към родния град на унгарските си партньори, Дебрецен. Там те се запознаха с националната култура и кухня. В течение на седмицата работещите по проекта заздравиха връзките помежду си, представиха изработените си материали на тема „История на дискриминацията" и изготвиха постери и презентации за правата на човека, които ще бъдат представени в Германия по време на следващото пътуване през месец март. Посещението завърши с прощална вечер, съпътствана с незабравими моменти и с прекрасни емоции.

МЕЖДУНАРОДЕН ПРОЕКТ „LIVING IN A SMART ENVIRONMENT IN 2030 CHANCES AND CHALLENGES’’

По линия на програма Еразъм+ през периода 15.05 - 20.05. 2017 г. Първа езикова гимназия беше домакин на втора работна седмица по международния проект „LIVING IN A SMART ENVIRONMENT IN 2030 CHANCES AND CHALLENGES”. В проекта участват ученици от Белгия, Португалия, Финландия и Германия. Основните теми на проекта са “Идеално училище“, „Бъдещ град“ и „Приобщаване и  миграция“. Чрез дискусиите по тях учениците придобиват умения за комуникация с представители от различни култури, участие в екипи, представяне на презентации, разработване на приложения и редица други игри и активности. Те помагат за разширяването на мирогледа на учениците, за изграждането на приятелства и развиването на практически умения, както и тези за свободна комуникация по английски език. По този проект вече бе осъществена среща в Белгия, където трима ученици от 9. клас и двама преподаватели от Първа езикова гимназия заявиха достойно участие. Предстоят срещи в Португалия, Финландия и Германия. Галерия!

ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ ПОСРЕЩНА ГОСТИ ОТ ТЪРЦИЯ, УНГАРИЯ И ГЕРМАНИЯ

Конкурсът за изработване на лого на международния  проект  „Да извървим заедно пътя, без предразсъдъци" приключи, като наградата бе присъдена на групата от Германия.
Събитието бе отразено от Телевизия „Черно море“.

 

 

 
 
 

Галерия!

МЕЖДУНАРОДЕН ПРОЕКТ

В периода от 23.04.2017 г. до 29.04.2017 г. в гр. Варна ще се проведат занятия по международен проект „Prejudice Conscience: Diversity and Empowerment“, който е част от Erasmus+. Във форума участват ученици от четири европейски държави, сред които Германия, Турция, Унгария и България. Българската страна се представя от ученици от 9.и и 8.з клас на Първа езикова гимназия. Целта на проекта е да се превъзмогнат различията между участниците чрез комуникация по актуални теми - от вечните разлики между половете до глобални проблеми като търсенето на работни места, бедността и расовата дискриминация. 


„ТВОЯТ ЧАС“
Първа езикова гимназия активно участва в Проект BG05M2OP001-2.004-0004 „Развитие на способностите на учениците и повишаване на мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности („Твоят час“)“ – Фаза 1.
В Първа езикова гимназия има сформирани 24 групи за занимания по интереси, в които са включени 280 ученици.
Повече информация за проекта можете да получите на следния интернет адрес: http://tvoiatchas.mon.bg/

ПРОЕКТИ ЕРАЗЪМ ПЛЮС

Първа езикова гимназия спечели два международни проекта: „Prejudice Conscience - Diversity and Empowerment“ и „Living in a smart environment 2030- chances and challenge“, които стартираха на 1.11.2016 г. Участващи страни в проектите: Германия, Белгия, България, Финландия, Португалия, Турция и Унгария.


 
„ИЛЮЗИЯ ЗА ПО-БЕЗОПАСЕН ЖИВОТ“ С ДВЕ ПРИЗОВИ ОТЛИЧИЯ

Проектът на Първа езикова гимназия „Илюзия за по-безопасен живот“ спечели първо място и финансиране на организирания от община Варна фестивал „Варна - моят древен и нов град“. Идеята на разработката е на уличното платно в непосредствена близост до сградата на училището да има „илюзорен забавител”, представляващ 3D изображение, поставено на пътното платно няколко метра преди първата пешеходна пътека. „Дупката“ се вижда реалистично само от един определен ъгъл, поради биологичните особености на човешкото око да възприема две картини като един единен обемен образ. Целта на изображението е да накара автомобилните водачи, движещи се по платното на ул. „Подвис“, да намалят скоростта, за да избегнат „илюзията” на дупка, като едновременно с това да  дадат предимство на чакащите пешеходци на пътеката.  Проблемът с неспазването на пътните ограничения особено  на територията на Първа езикова гимназия би могъл да бъде разрешен и чрез поставяне на бяла пътна зигзагообразна маркировка по края на платното, където то се свързва с бордюра.
Проектът на Първа езикова гимназия е класиран на първо място и в Националния конкурс за годишните награди за пътна безопасност в категория „Инициативи за пътна безопасност от детски градини и училища”.


 
ПРОГРАМА „КОМЕНСКИ”

Ученици от Първа езикова гимназия участваха в международен театрален фестивал в рамките на проект по секторна програма „Коменски” от 13 до 17 май 2013 г. в гр. Варна.  На сцената на Младежкия театър млади таланти от Германия, Турция, Унгария, Италия, Литва, Полша и България представиха своите творчески постановки на тема „Пътуване в бъдещето”. Публиката от родители, ученици, учители и други почитатели на изкуството  аплодира таланта и усърдието на творците, за които полетът на мечтите няма граници.


ТЕАТРАЛЕН ФЕСТИВАЛ

Първа езикова гимназия бе домакин на заключителната проектна среща по програма „Коменски” от 13 до 18 май 2013 г. Ученици от Германия, Полша, Унгария, Италия, Литва, Турция  и България представиха пред публика театрални постановки   на английски език на тема „Училището на бъдещето". Бурните аплодисменти се оказаха най-точната оценка за труда и творческите постижения на нашите участници.ПОВЕЧЕ!


 
МЕЖДУНАРОДЕН ПРОЕКТ „КОМЕНСКИ”

Трима ученици от Първа езикова гимназия  бяха на поредната среща на участниците в театрална програма „Европа – непознати и приятели“ към секторна програма „Коменски“. Мероприятието се проведе от 8.10. до 12.10.2012 г. в литовския град Шяуляй. Анжела Жекова (11.а), Симеон Колев (10.з) и Елена Александрова (9.е) работиха по подготовката на театрална пиеса на тема „Пътуване в бъдещето“ съвместно с  ученици от Унгария, Италия, Германия, Турция, Полша и Литва. Всички участници в международния форум заедно подготвиха първата сцена на пиесата, като останалите сцени, диалози, костюми и сценарии ще се представят от всяко от включените в проекта училища през месец май 2013 г. в гр. Варна.


ПРОГРАМА „КОМЕНСКИ”

От 2 до 8 май 2012 г. в германския град Гьотинген се проведе първият театрален фестивал по секторна програма „Коменски“ под надсловНашата Европа: непознати и приятели. България беше представена от шестима  ученици от  Първа езикова гимназия - гр. Варна: Даниела Кабакова (8.б), Виктория Живкова (9.е), Деян Димов (9.е), Анжела Жекова (10.а), Веселин Стефанов (10.а) и Никола Дончев (10.а). Те представиха изготвена от тях пиеса заедно с учениците от останалите  страни членки на проекта (Германия, Италия, Литва, Полша и Турция). Срещата в Германия е трета по ред, като първата бе в унгарския град Печ, а втората – в италианския град Рагуса. По време на престоя си в Германия нашите участници бяха настанени в приемни семейства, имаха шанса да се запознаят с немския бит и да се насладят на красивото германско градче.

The first theatre festival of the Comenius Project called “Our Europe: strangers and friends” was held in the little German town of Gottingen from 02.05 to 08.05.2012. The representatives of Bulgaria were six students from First Language School Varna: Daniela Kabakova (8.b), Viktoriq Zhivkova (9.е), Deian Dimov (9.е), Anjela Zhekova (10.a), Veselin Stefanov (10.а) and Nikola Donchev (10.а). During the project meeting they presented a self-made play together with the students from the other countries participating in the project (Germany, Italy, Lithuania, Poland and Turkey). The meeting in Germany was the third since the beginning of the project – the first one was in the Hungarian town of Pecs, where the task for the plays was made and the second one was in the Italian town of Ragusa. While in Germany, the students stayed in German host-families, had the chance to get to know the German way of life and had some free time to enjoy the beautiful German town.


ПРОГРАМА „КОМЕНСКИ”

   От 11 до 18 февруари 2012 г. в гр. РагусаИталия, се проведе втората среща по секторна програма „Коменски”. В нея участваха петима учители от Първа езикова гимназия, които се включиха в работната среща по подготовка на театралните продукции. Те ще бъдат представени от ученици в периода от 2 до 8 май 2012 г. в гр. Гьотинген – Германия.
Училището, в което се проведоха проектните срещи – „Умберто І”, посрещна партньори от България, Полша, Литва, Унгария и Германия. Атрактивната програма на италианските колеги остави у гостите незабравими впечатления от културния и историческия живот в малкия сицилиански град Рагуса.

   За училищата, участвали в проекта, може да прочетете на следния  web адрес:

http://www.comenius-web.com/html/dreams.html


МЕЖДУНАРОДЕН ПРОЕКТ ПО ПРОГРАМА „КОМЕНСКИ”

От 13 до 17 ноември 2011 г. в унгарския град Печ се проведе първата контактна среща между ученици, участници в международен проект на тема „Драма  по секторна програма „Коменски”. Прeдставителите на Първа езикова гимназия Невена Стойнова (11.ж), Джейхан Джемилов (9.е) и Давид Младенов (10.е)  заедно със свои партньори от Германия, Италия, Литва, Полша и Турция започнаха подготовка на пиеса, която ще бъде презентирана по време на последната работна среща през 2013 г. в гр. Варна. Учениците се запознаха с културните и историческите забележителности на гр. Печ и околните региони. Пожелаваме им успех!

Снимки!


ХЕРБАРТГЮМНАЗИУМ И ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ

За пети път ученици от Първа езикова гимназия бяха на гости на Хербартгюмназиум в Олденбург, Долна Саксония, от 05.09. до 15.09.2011 г. Проектът - с ръководители  г-жа Улрике Холидербоймер и г-н Винцелер от немска страна и г-жа Олга Касабова и г-жа Йорданка Трифонова от българска - бе осъществен и този път много успешно.
В Хербартгюмназиум българските ученици бяха посрещнати както обикновено много сърдечно и посетиха различни учебни часове съобразно интересите си. Паралелно с това програмата включваше посещение на град Бремен, на курорта Бад Цвишенан, на побратимения с Олденбург унивеситетски град Гронинген в Холандия и на живописното холандско градче Апингедам. През уикенда семействата домакини предложиха на гостите и други интересни туристически обекти. Кулминация в програмата обаче беше посещението на футболен мач между Вердер Бремен и Хамбургер Шпортферайн на 42 000-местния стадион в град Бремен.
Десет дни немска реч в реална среда, множество нови контакти и приятелства, много нови знания за Германия и германците, настроение, смях, радост, любов ....,  тъга и сълзи при раздялата са накратко равносметката от престоя в Олденбург. Сигурно е, че всички участници ще запазят завинаги спомен за тези дни.

Снимки!


ХЕРБАРТГЮМНАЗИУМ И ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ

    Хербартгюмназиум  (Олденбург) за пети път гостува на Първа езикова гимназия от 17 до 27 юни 2011 г. Групата от 14 десетокласници и двама учители (г-жа Улрике Холиндербоймер и г-н Винцелер) бе очаквана с нетърпение и приета много сърдечно от 14 младежи и девойки от десети клас и от техните родители, както и  от ръководителите на проекта от българска страна г-жа Олга Касабова и г-жа Йорданка Трифонова. Целта на партньорството за българските ученици е създаване на нови контакти, използване на придобитите в  училище знания по немски език  в непринудена обстановка, възпитание в толерантност, дисциплина и отговорност, опознаване на забележителностите в България и Германия, както и на историята на двете страни.
    Този път програмата в България включваше:
1. Пешеходна разходка с екскурзовод из Варна.
2. Еднодневни екскурзии по маршрут:
   - тракийската гробница в с. Свещари - гр. Шумен - Побитите камъни;
   - нос Калиакра - Дворецът в гр. Балчик.
3. Традиционна българо-немска вечер с разнообразна програма, с немски и български  бюфет.
    Десетте съвместни дни доставиха много радост, обогатиха знанията по немски език,  допринесоха за опознаването на България и за създаването на много приятелства. От 5 до 15 септември 2011 г. българската група ще посети Олденбург с очакване за нови вълнуващи срещи.

Снимки!


„Еднакви в културното многообразие“

   От 19 до 25 март в гр. Сетубал – Португалия, се проведе последната проектна среща, в която участваха ученици и преподаватели от Германия, Португалия, Турция, Унгария и България, сред които и представители на Първа езикова гимназия.  Участниците от отделните училища изготвиха предварително театрални сцени на тема „Еднакви в културното многообразие“ и представиха един общ театрален продукт пред ученици, родители  и ръководители на града. По време на престоя си нашите представители имаха възможност да посетят природни, културни и исторически забележителности, да обогатят своите езикови умения и да създадат ценни приятелски отношения.

Участници в проекта: Ана Илиева от 9.е, Павел Митев от 10.г, Невена Стойнова от 10.ж, Димитър Димитров от 10.ж, Илия Стоев от 12.б клас

Снимки!


Проект по програма CONNECT на ЕС, кампания ECO-TRIP 2010

   Проектът има за цел да насърчи учениците, студентите и техните родители да използват по-устойчиви начини за придвижване. Да допринесе за постигане на целите на ЕС, свързани с енергийната ефективност, с опазването на околната среда и с развитието на социалните политики, заложени в Зелената книга за енергия, в Бялата книга за транспорт и в целите за намаляване на парниковите газове. В проекта участват Белгия, Италия, Великобритания, Словения, Австрия, Холандия, Унгария, Гърция и България чрез Асоциация на българските черноморски общини. Координатори на дейностите по проекта в Първа езикова гимназия са Ирена Радева, Стойко Няголов и Евелина Геловска.
В кампанията за авторски филм, популяризиращ идеите за екологичен и устойчив транспорт, Първа езикова гимназия  представи четири проекта. Филмът на Максима Боева и Георги Върбанов „Two Grey Days and a Green one” спечели първа награда и ще представи България на международния кръг. Успешно се представиха и Теа Денолюбова /второ място/, Стефан Попов, Денислав Кънчев, Емануил Петков /трето място/ и Михаела Димкова.  Филмът, спечелил първа награда, може да се види на:

http://www.youtube.com/results?search_query=connect-+ECO-TRIP+2010+two+grey+days+and+a+Green+one&aq=f

Снимка!


Участие в проектна среща по програма „Коменски” 20 -26.03.2010г.

   Мултинационалности, интеграция и толерантност са може би най-често споменаваните думи в днешното глобализирано общество. Това са също и основните аспекти, разработвани на проектната среща по проекта “Коменски”, състояла се през 2010г. в гр. Мерсин, Турция. Чрез работа в интернационален клас, чрез дискусии относно най-срещаните проблеми, свързани с мултинационалностите в страните участници, и чрез прилагане на метода “Brain-storming” всички ученици и учители не само имаха възможността да опознаят хора, споделящи различни от техните религиозни, етнически и културни възгледи, но и успяха да разработят концепции, с помощта на които малцинствените групи  да бъдат интегрирани в обществото. Филмът “Как да избегнем културния шок”, заснет по време на срещата по проекта “Junge Kultur erleben”, ще бъде изпратен до отговарящата за младежта комисия в Европейския парламент в Брюксел. След срещите по проекта “Коменски” в гр. Дебрецен, Унгария, през месец ноември 2009г. и в гр. Мерсин, Турция, през месец март 2010г. следват проектни срещи и в останалите участващи страни – България, гр. Варна – октомври 2010г. и в Португалия, гр. Сетубал – март 2011г. Снимка! Филм!


Проект “Junge Kultur erleben” на секторна програма „Коменски”

   Първата среща по проекта “Junge Kultur erleben”  на секторна програма „Коменски” се проведе в Дебрецен, Унгария от 09.11. до 14.11.2009г. В нея участваха Катерина Пеева 11ж, Максима Боева 11д,  Ива Гаджева 10з, Георги Върбанов 11д, Георги Мартинов 11з и Стефан Попов 10а с ръководители Маргарита Димитрова и Ирена Радева.
В срещата взеха участие ученици и учители от всички училища партньори на Първа езикова гимназия Варна: Кьолн /Германия/, Сетубал /Португалия/, Мерсин /Турция/. Участниците в проектната среща бяха приети от кмета на Дебрецен и ректора на университета в града. Имаха възможност да се запознаят с културата, фолклора и традициите на Унгария.
Училището домакин в Дебрецен инициира създаването на интернационален клас, в който бяха демонстрирани иновационни интерактивни методи на преподаване. Учениците представиха на аудиторията своите страни и училища, както и възможностите за ученическо самоуправление в тях. Като резултат от срещата бе заснет филм /Video-cast/, в който учениците направиха предложения и обобщиха добрите практики в самоуправлението. Той ще бъде представен пред ЕК в Брюксел с цел създаване на общ модел за ученическо самоуправление в държавните училища от ЕС. Снимки!


Проект „Коменски” Училищни партньорства LLP – 2009 – COM – MP - 104

   Първа езикова гимназия спечели проект по програма „Коменски”  за периода 2009-2011 година. Темата на проекта е ”Културни хоризонти - училищен живот”. Държавите участнички са: Германия /координатор/, Унгария, България, Турция и Португалия. Проектните срещи ще се осъществят в четири страни: Унгария, Португалия, България и Германия.
Основен акцент се поставя върху  интеркултурните връзки и контакти. В проекта ще вземат участие 17 ученици, които ще подчинят своите дейности на следните цели: повишаване на езиковата компетентност, опознаване на чуждата култура, развиване на толерантни отношения, разкриване на информационни хоризонти, демонстрация на творчески изяви, разпространяване на ритуали, обичаи, нрави и традиции.
Координатор на проекта от българска страна е Веселин Василев - Директор на Първа ЕГ, а преподаватели, които отговарят за мобилните дейности са: Маргарита Димитрова, Светла Пенчева, Ирена Радева и Сияна Атанасова.


Проект „Обмен на групи  ученици с Олденбург"

   Проектът „Обмен на групи  ученици с Олденбург" съществува от 2002 г. Това е пето поред издание и четвърто с „Хербарт-Гюмназиум” от Олденбург, ФРГ. Ръководител на проекта  е Олга Касабова, подкрепяна  от Сияна Атанасова (2003, 2004, 2007) и Йорданка Трифонова (2009).
Тазгодишната програма във Варна беше изключително интересна за гостите от град Олденбург поради  ред събития от периода на гостуването, а именно изпращането
 на абитуриентите  и абитуриентския бал - събития, които в гимназия  „Хербарт” се отбелязват по съвсем друг начин, и най-вече поради честването на единствения по рода си празник на славянската писменост и култура.
Новите запознанства с връстници от ФРГ обогатяват  не само познанията на нашите
ученици по немски език, а и допринасят за възпитание в толерантност,
дисциплина и  отговорност при изпълнение на задачите. Тази година бяха
посетени Несебър, Калиакра, Балчик, Аладжа манастир, които се оказаха непознати и за някои наши деветокласници - участници в проекта, а кулминацията в гостуването
беше отново Немската вечер с кратка литературно-музикална програма, немски
специалитети и много гости.
От 7 до 17 септември  нашите ученици гостуваха на своите нови приятели в Олденбург. Програмата включваше присъствие в учебните часове в гимназия "Хербарт", еднодневни екскурзии до курорта Бад Цвишенан, Бремен и Вилхелмсхафен. Кулминация представляваше разходката по дъното на Северно море при отлива на 15.9., когато нашите ученици за пръв път видяха какво на практика означава "отлив". На т.н. БЪЛГАРСКА ВЕЧЕР дойдоха всички немски семейства-домакини, директорът на г-ята, г-н Тилман, и всички учители-участници в проекта от немска страна както и други по-малки ученици - бъдещи участници в него.

Равносметка: Използване на немския език в реална ситуация, разширяване на  познанията за Германия и германската  история, докосване до германската култура, бит и ежедневие, незабравими дни, нови запознанства и приятели

Снимки

 

Edexcel

toefl

dsd

 
15 септември
BUILDING
OLD BUILDING 3
OLD BUILDING 2
OLD BUILDING 1
 

Връзки

Начало | Новини | Ученици | Учители | Училищно настоятелство | Галерия | Правилник | За контакти
© 2004 - 2016 Първа езикова гимназия - гр. Варна